Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
У ГРАДСКОМ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА ШАПЦА ОДРЖАНА ТРИБИНА О ПРАВИМА СТАРИХ

НА ВРЕМЕ БИТИ ИНФОРМИСАН

Поводом „Октобра ““ месеца солидарности са старим лицима“ протеклог понедељка чланови Удружења имали су прилику да чују све из домена социјалне заштите од запослених у Центру за социјални рад
Права старих иста су као и за све грађане. То су универзална, људска права, која су установљена Декларацијом о људским правима од 1948. године. Та права, својим законима, конвенцијама и споразумима обезбеђује свака држава кроз своје надлежне институције. У тзв. рањивије групе спадају, поред деце, трудница, и старији од шездесет пет година. Управо о правима ове последње групе проговорено је на трибини „Права старијих од шездесет пет година и како доћи до њиховог остваривања“ Секције за социјална питања Градског удружења пензионера града Шапца протеклог уторка.
- Стари морају имати материјалну, социјалну сигурност и морају бити информисани о тим својим правима. Сваки човек одлучује о свом животу тако да је потребно проговорити и о правима из социјалне заштите. С обзиром да се овде ради о пензионерима који имају своја примања обавестили смо их о правима која обезбеђује град, о начину остваривања, потребној документацији. Ту су права попут помоћи у кући, једнократне помоћи, субвенција код комуналних услуга које зависе од прихода у породици, права која више користе социјално угрожена лица, народне кухиње, трошкови сахране, заштићено становање. За нас је битно да се говори о праву на домски смештај јер је доста административно компликовано и захтева одређене процедуре и поступке које стручни радници у Центру за социјални рад морају да спроведу ““ рекла је Живанка Гмитрић, председница Секције за социјална питања.
Присутнима су се обратили и Маријана Петронијевић, руководилац Службе за правне послове, Снежана Стошић Моравчевић, руководилац Службе за одрасле и старије, и Владимир Брковић, руководилац Службе за локална права и услуге Центра за социјални рад. Према речима Маријане Петронијевић, пензионери, у принципу, нису корисници Центра за социјални рад. Они имају своја примања, уплаћивали су доприносе и сходно томе своја права остварују код других институција.
- Одређена права и услуге могу да остваре преко Центра за социјални рад. На основу услуга, које се финансирају из буџета Републике Србије, могу да остваре смештај у установу социјалне заштите и то на територији целе Републике Србије, како у државним тако и у приватним домовима, уколико им је потребна та услуга. Право на увећан додатак за помоћ и негу другог лица остварује се у фонду Пензијско инвалидског осигурања. Међутим, право на увећан додатак, уколико имају стопостотно телесно оштећење, по закону о социјалној заштити они могу да остваре и код Центра за социјални рад. Налази и мишљења комисије Пензијско инвалидско осигурање доставља Центру и Центар им признаје то право. Што се тиче права и услуга из локалног буџета, односно права и услуга које обезбеђује локална самоуправа, тј. град Шабац, Центар за социјални рад нуди корисницима велики број услуга. Град већ годинама финансира услуге помоћи у кући, право на субвенције код јавних предузећа. Ту су и право на кухињу или једнократну новчану помоћ уколико је она грађанима потребна. Сва та права и пензионери као и други грађани града Шапца могу да остваре код нас ““ истакла је Маријана Петронијевић.
ПОДЕЛА ПАКЕТА И НОВЧАНЕ ПОМОЋИ
Секција за социјална питања Градског удружења пензионера града Шапца отпочела је са поделом пакета и новчане помоћи најугроженијим члановима.
- Планирано је да се подели седамдесет пакета и новчана средства у вредности од 100.000 динара. Пакете је обезбедило Удружење, а 100.000 смо добили кроз реализацију пројекта једнократне помоћи за пензионере од града Шапца. До краја године требало би да добијемо још 100.000 динара. Ове године из средстава друштвеног стандарда при Пензијско инвалидском фонду свако удружење пензионера добиће нешто новца зависно од броја пензионера. Тако ћемо ми негде око 117.000 поделити члановима за намирнице, лекове или огрев. То ће бити у натури ““ рекла је Живанка Гмитрић, председница Секције за социјална питања.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa