Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ПРЕДСТАВЉЕН УСПЕШАН ПРИМЕР ЈАВНО ““ ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА

ШАБАЦ ЛИДЕР У ПОДРШЦИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Заменик директора Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији Пришка Депнеринг, изразила задовољство што се у Шапцу показао као изузетно успешан модел сарадње приватног и јавног сектора. - Да сам сама почела да се бавим овим послом то би било у много мањем обиму и трајало би много дуже, навела Весна Милутиновић, пчелар почетник. - Шабац је најбољи пример односа јавног сектора према пољопривреди и надамо се да ће и држава, односно ресорно министарство следити пример Шапца и повећати субвенциј
Резултати програма подршке младим пчеларима почетницима представљени су у уторак у Дуњића кући. Овом приликом представљен је и успешан модел приватно ““ јавног партнерства. На овај начин у Шапцу је запослено 40 нових пчелара, који су добили по 15 кошница за започињање посла.
Заменик директора Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији Пришка Депнеринг, изразила је задовољство што се у Шапцу показао као изузетно успешан модел сарадње приватног и јавног сектора. Објаснила је да се ради о ширем програму и да је у Србији на овај начин запослено 380 пчелара и да ће се програм сигурно наставити.
Пчеларима почетницима помоћ су пружили искуснији пчелари који су им били ментори. Весна Милутиновић из Дреновца, истакла је да њима дугују посебну захвалност, али и граду Шапцу и Дирекцији за пољопривреду.
- Да сам сама почела да се бавим овим послом то би било у много мањем обиму и трајало би много дуже. Овим средствима за кратко време сам успела да створим свој пчелињак од 15 пчелињих друштава. Надам се да ћу, уз даљу помоћ и сарадњу, успети да удвостручим или утростручим број друштава у неком краћем временском периоду. Жеља ми је да у будућности, кроз неки овакав или сличан пројекат, и ја помогнем неком пчелару почетнику, истакла је Весна Милутиновић.
Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције “Златибор“ истакао је да му је драго што је Шабац од самог почетка препознао приватно - јавни модел финансирања у пчеларству и да тај модел планира да прошири на остале пољопривредне делатности.
- Град Шабац је преко дирекције за пољопривреду лидер у подршци пољопривредницима. РРА “Златибор“ са Швајцарском канцеларијом за развој и сарадњу планира још подршке у наредном периоду. Искуство у сарадњи са Шапцем нам много значи, рекао је Лукић.
Како је наведено овом приликом, компанија “Медино“ која је партнер у пројекту, планира да у другим градовима и општинама овај модел преслика као успешан и ефикасан модел коришћења јавних средстава и средстава донатора, у овом случају Швајцарске владе. Иван Грујић, директор “Медина“ навео је да је прошле године у Србији 130 младих незапослених људи на овај начин запослено у пчеларству.
- Ове године пројекат је препознао Град Шабац. Планирамо наставак и са другим градовима и општинама јер се показао као изузетно квалитетан. Поред смањења незапослености, компанија “Медино“ повећава сировинску базу, рекао је директор ове компаније која извози око 50 одсто српског меда на територији Европе, Америке, Блиског истока.
Заменик градоначелника Душан Костадиновић, истакао је да је пољопривреда јако значајна тема за Град Шабац. Подсетио је да Град издваја значајна средства за подстицај пољопривредној производњи.
- Верујемо да је то један од разлога што су наши пољопривредни произовђачи лидери у производњи воћа, млека, меса, али и у производњи меда. Наш крај производи највеће количине најквалитетнијег меда. Због претходних подстицаја Града пчеларству више од 80 породица добило је прилику да зарађује на овај начин. Шабац је најбољи пример односа јавног сектора према пољопривреди и надамо се да ће и даржава, односно ресорно министарство следити пример Шапца и повећати субвенције, које су сада мизерне, а до 2012. године су биле знатно веће, навео је Костадиновић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa