Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
БЕСПЛАТНИ СКРИНИНГ МАМОГРАФИЈОМ ЗА ЖЕНЕ ОД 50 ДО 69 ГОДИНА

ПОДИЋИ СВЕСТ О ЗНАЧАЈУ ПРЕВЕНЦИЈЕ

Сваке године у Србији регистровано 4.000 новооткривена случаја карцинома дојке, од тога 1.600 жена изгуби битку са овом болешћу. На бесплатни скрининг се одазове тек свака трећа жена. Рано откривање обољења даје 90 одсто шансе за излечење
На конференцији за медије организованој прошлог уторка у шабачком Дому здравља, поводом Међународног месеца борбе против рака дојки, било је речи о бесплатном скринингу мамографијом за жене старости од 50 до 69 година. Прим. др Снежана Бојанић, помоћник директора Дома здравља Шабац, др Бранко Мишић у име службе гинекологије Дома здравља Шабац и др Оливера Стојановић из Завода за јавно здравље Шабац, сложили су се у констатацији да у наредном периоду треба радити пре свега на повећању свести наших суграђанки о значају превентиве за очување здравља. Рано откривање овог обољења даје пацијенту 90 одсто шансе за излечење.
Организовани скрининг карцинома дојке у шабачком Дому здравља се ради од 2014. године. Према подацима које је изнела др Оливера Стојановић, од 25.000 жена које су позване на преглед у округу који је у надлежности Завода за јавно здравље Шабац, у протекле две и по године одазвало се 9.500 жена. Од тога је код њих 12 откривен рак у раној фази. Значење ове цифре, по Стојановићкиним речима никако не би требало да се минимализује, јер је реч о 12 сачуваних живота.
- На скрининг се одазове тек свака друга, трећа жена. То је недовољно, али то је нажалост податак који важи за целу Србију. Због тога је неопходно на свим нивоима апеловати на жене да се одазову позиву за бесплатни скрининг мамографијом јер је реч о безболној и најпоузданијој методи - истакла је Стојановићева.
Бесплатан позив на преглед добијају све жене од 50 до 69 година, без обзира да ли имају уплаћено здравствено осигурање.
- Програм је бесплатан за све жене ове доби без обзира да ли имају здравствену књижицу или немају - истакао је др Бранко Мишић и објаснио како изгледа процедура од заказивања прегледа до добијања резултата.
Помоћник директора Дома здравља прим. др Снежана Бојанић изнела је податак да се у Србији на годишњем нивоу открије 4.600 нових случајева рака дојке, а да 1.600 жена изгуби битку са овом болешћу, и још једном апеловала на наше суграђанке да се одазову позиву на бесплатни скрининг.
- У име Дома здравља желела бих да позовем све наше суграђанке да се одазову позиву на преглед, и да схвате да је тих пола сата, сат колико преглед траје ништа у поређењу са податком да тиме чувају цео свој живот - поручила је Бојанићева.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa