Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
СЕМИНАР У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЕУТЕКА ““ ЕВРОПСКА УНИЈА У ВАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ“

ЕУ НАЈВЕЋИ ДОНОР У СРБИЈИ

У оквиру Пројекта „Еутека ““ ЕУ у вашој библиотеци“, у који је укључена и Библиотека шабачка, недавно је у Београду организован семинар који је за циљ имао упознавање српских библиотека са доступним фондовима Европске уније и могућношћу за конкурисање.
Израда пројекта и конкурисање за средства из претприступних фондова ЕУ су неопходни кораци ка добијању тих средстава. Средства која су на располагању српском владином и невладином сектору су значајна и износе око 280 милиона евра годишње.
На овом семинару су изнете више него занимљиве чињенице када је реч о ангажовању ЕУ у Србији и односу Србије према ЕУ. Европска унија је, кроз своје фондове, присутна у Србији од 2001. године. За протеклих 15 година ЕУ је бесповратно донирала више од три милијарде евра, односно 51 одсто укупних донација које су стигле у земљу. Та средства су обезбеђена кроз пројекте из претприступних фондова. Средства која ЕУ издваја за Србију су највећа у односу на друге претенденте за чланство у региону.
Оно што представља проблем, јесте чињеница да грађани Србије не препознају ову активност ЕУ. На питање ко је највећи донор у Србији, највећи број грађана сматра и верује да су то Русија и Кина. Према подацима Канцеларије за европске интеграције, преко које се евидентирају све донације, за протеклих 15 година из Русије није стигао ниједан евро донације, док је Кина у истом периоду донирала укупно 0,10 одсто од укупних донација.
Када је реч о ставу грађана Србије према чланству у ЕУ, последње истраживање које је у јуну урадила Канцеларија за европске интеграције, говори да је подршка чланству најнижа од 2001. године. Свега 41 одсто грађана Србије изјаснило се за приступ Европској унији.
Према тумачењу овог истраживања, политички разлози су најчешће разлози за овакве резултате, јер је последње истраживање рађено непосредно после одлуке Велике Британије на референдуму да напусти Унију.
УМРЕЖАВАЊЕМ ДО ПРОЈЕКАТА
На семинару су учествовали библиотекари из 16 градова Србије, представници библиотека из мреже Еутека, као и њихови суграђани из локалних медија и организација цивилног друштва. Најважнија ствар у овој причи, по речима предавача, представља повезивање, умрежавање библиотека, медија и невладиног сектора. На тај начин се лашке долази до фондова. Многе библиотеке учествују на конкурсима и имају искуства у обезбеђивању средстава за своје активности на овакав начин, па је размена искустава и информација на семинару била врло жива и инспиративна за обе стране.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa