Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
УЛИЧНИ ПРОДАВЦИ ЧЕСТИТКИ ВРЕБАЈУ

Хуманост или другачије упакована прошлост

Центром Шапца тешко је проћи, а да вас не заустави бар један продавац честитки, уз причу да тако помажете болесној деци. Ова појава није нова, али се чини да их је временом све више и да постају све нападнији. Није редак случај ни да вређају пролазнике који одбију да купе честитку. Основни разлог зашто их грађани заобилазе јесте што се поуздано не зна где одлази новац.
Продавци долазе из других градова. Имају обавезу да у станици полиције пријаве да су ту, док им дозвола комуналне полиције није потребна, јер немају штанд.
- До тог посла сам дошао преко огласа. Обратио сам се надређеном који је са мном обавио разговор, рекао ми је да је то хонорарни рад и да чиним хумано дело. Међутим, чини ми се да ту нема много хуманости, јер је од 100 динара 20 мојих, а један део иде агенцији која нас је запослила и шта остане за децу, прича Мирослав из околине Шапца који је овај посао радио кратко прошле године.
Наш саговорник позвао је и број телефона који је био на полеђини честитке, али је он био непостојећи.
На честиткама које се ових дана могу купити на улицама Шапца потписано је Удружење грађана “Вера“ из Бање Ковиљаче. Миленко Мићановић из овог удружења тврди да чак 90 одсто новца одлази онима којима је намењена. Каже да је продаја честитки привремено решење, док се не донесе системско.
- Пре две године смо предали 60.000 потписа да се промени закон и да родитељи деце са посебним потребама добију статус неговатеља за шта би примали надокнаду. То се још није нашло на дневном реду. Продаја честитки на улици је веома незахвалан начин да се дође до новца за ове потребе. Дешавало се да људи купе честитку, а онда нас зову и псују. Изричито сам против тога да продавци људе вуку за рукав и нуде им честитке. Ко жели да их купи треба то да уради добровољно, истиче Мићановић.
Каже да је удружење склопило уговор са агенцијом која запошљава продавце. Уколико чују да је неко од продаваца био непријатан, пријаве то агенцији. Десило им се раније и да склопе уговор са неком агенцијом, а они им не прослеђују новац од честитки, па су их пријављивали полицији.
- Новац дајемо особама са инвалидитетом, ометеним у развоју, социјално угроженим лицима и породицама, као и старим и болесним људима који живе сами. Више пута смо помогли и онима који су нас звали управо када купе честитку и виде наш број, па нам јаве коме треба помоћ. Установама не прослеђујемо новац, јер њима помаже држава, наводи Мићановић, који је и сам самохрани отац аутистичног детета.
Закључак је да треба бити опрезан. Ваш новац може отићи у хуманитарне сврхе, али и у џеп оних који су се сетили да организују овај посао. Најсигурније је да проверите податке назначене на полеђини. Ако Вам је то превише посла, одреците се 100 динара на ризик, до следећег заустављања.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa