Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.

Замириса шљива

Веселе машине полако завршавају своје послове. Препек - неко је урадио,неко тек планира а шљивовица се увелико дегустира. И купује за период слава. Основно питање сада је како ракију чувати и како јој побољшати особине
За чување дестилата ракије најбољи су дрвени судови (бурад од 50-200 литара) и стаклени балони, мада се у пракси доста користе пластични судови. Веома важно за све врсте судова, а нарочито за дрвене, добро опрати и конзервисати након њиховог пражњења. Пере се прво водом, а после 2% раствором соде. Конзервисање дрвених судова врши се спаљивањем сумпорних трака у опраном суду или пуњењем суда 0,05% сумпорастом киселином (Х2СО3).
Ракије добијене дестилацијом сирове меке ракије нису одмах погодне за пиће због оштрине и грубости на укус. Као такве оне су нехармоничне за конзумирање, па захтевају одређено одлежавање у току којег се њихова арома и укус развијају и постају израженији. Након сазревања, ракије постају на укус хармоничније, питкије и мекше са израженим букеом. Под букеом се подразумева фина и специфична арома која се формира само дужим одлежавањем под одређеним условима.
Ракију треба чувати у бурадима у просторији температуре од 15 до 20 0Ц, у којој је релативна влажност око 75%. При нижим релативним влажностима ракија се јако губи услед испаравања, а при вишим релативним влажностима од 75% , ракија, алкохол и вода не испаравају равномерно и то ремети правилно сазревање ракије.
Квалитет ракије расте са временом одлежавања у храстовим бурадима, али неки минимум времена неопходан за одлежавање ракије је 3 месеца.
У току одлежавања ракије у дрвеним бурадима, треба бар једном годишње дегустирати, пробати на укусу, мирису и осматрати боју и бистрину.
Припремио дипл.инг Зоран Тешић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa