Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
Ученици ОШ „Јеврем Обреновић“ одржали јавни час историје

У част наших прадедова

Традиционално, четврту годину за редом, уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату, испред споменика Ратних одликовања Шапца у пешачкој зони, дељени флајери и Наталијине рамонде уз разговор са суграђанима
С намером да отргну од заборава све оно што се дешавало током Првог светског рата ученици ОШ „Јеврем Обреновић“ заједно са наставницом историје Јеленом Јеврић реализовали су својеврсну интерактивну радионицу на отвореном. Нове генерације седмака и осмака, пошле су стопама својих претходника, па су прошлог четвртка у пешачкој зони делили флајере и Наталијине рамонде упознајући суграђане са државним празником који се поново слави од 2012. године ““ Даном примирја у Првом светском рату.
- У Нашој школи традиционално, четврту годину за редом, обележавамо овај празник тако што ученици своје старије суграђане упознају са значењем овог празника и симболом, Наталијином рамондом. С обзиром да је ово релативно нов празник, већина грађана коју анкетирају наши ученици, није упозната ни када се обележава празник ни због чега. Управо на тај начин ми сматрамо да смо испунили циљ са ученицима овог необичног часа. Ентузијазма не понестаје ни са једном генерацијом. Велика је заинтересованост ученика за све ово. Сами праве рамонде, пишу. Што је најважније уче о својим прецима. Већина њих на полеђини рамонде напише име свог претка. Учим их да и код куће са породицом причају о својим прецима, о прадедовима који су били војници у Првом светском рату, и покушају да их отргну из заборава ““ рекла је Јелена Јеврић, наставница историје.
Текстови на тему Првог светског рата и о Шапцу откуцани на хиљаду флајера и седам стотина рамонди подељени су прошлог четвртка, а део ученика анкетирао је суграђане о томе да ли знају када се обележава Дан примирја, зашто се обележава, који је симбол државног празника.
- Више од осамдесет одсто анкетираних не зна који је сутра дан. Када их питамо зашто се не иде у школу не знају прави одговор. Већина њих није упозната са својим прецима који су учествовали у Првом светском рату тако да су доста неиформисани. Моја порука свима би била да смо дужни да знањем отргнемо од заборава све оно што је везано за део ове наше славне историје јер су се наши преци заузели за будућност својих потомака ““ поручила је Анђела Павловић, ученица ВИИИ2.
За педесетак ученика ово је представљало више од обичног часа. Био је то час у коме су одали почаст својим прецима што је и била порука њиховог јавног обраћања под називом „У част наших прадедова“.
- Било је лако припремати се. Све смо припремили у част наших прадедова који су се борили за нас у Првом светском рату. Током овог припремања сам више сазнала и о мојим прецима. Мој прадеда Милош је био у Првом светском рату. С поносом на овај дан и пред празник сетим се прадеде и свега онога што је учинио. Врло сам поносна ““ изјавила је Марија Маринковић, ученица ВИИ3.
ЗАХВАЛНОСТ
Ученике ОШ „Јеврем Обреновић“ обишао је и члан Градског већа Божидар Катић подржавши их у њиховој намери.
- Дан примирја, дан када обележавамо један од најсретнијих, ако не и најсретнији период модерне српске историје, нашу победу у Првом или Великом рату. Ја сам изузетно задовољан оним што су ова деца урадила. Град Шабац увек ће и увек је стајао иза оваквих акција. Ово је прави начин да се сетимо тог времена, да се сетимо оних без којих ми данас не бисмо били оно што јесмо. Посебно у овом граду који је у Великом рату заиста поднео највеће жртве. Још једном се у име Града захваљујем овим дивним, младим људима, што упознају све нас остале и наше старије суграђане са тим како је Србија некада била и остала велика ““ рекао је Катић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa