Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
НОВА ХРАНА СВЕ ПРИСУТНИЈА У ШАБАЧКИМ ПРОДАВНИЦАМА

ЧИА СЕМЕНКЕ ПРЕ ЗАКОНА

Разноврсна “нова храна“, као што су гоџи бобице, спирулина, мака трава, уље од коријендера, пуне рафове шабачких продавница и мимо званичних прописа о њеној дистрибуцији на овим просторима. У Институту за јавно здравље Шабац, докторка Снежана Панић, субспецијалиста исхране каже да у исхрани треба да доминира домаћа храна, док Јелена Радовић, власница две радње Здраве хране тврди да поменути производи и те како проналазе купце
Под “новом храном“, по дефиницији стручњака, сматра се она која није конзумирана у великој мери пре 1997. године. У том смислу се очекује и одговарајућа законска регулатива од стране Европске Уније, а то је и један од услова пријема у ову заједницу народа, где и Србија, добрим делом тежи.
С друге стране „нова храна“, оличена у производима чиа семенке, гоџи бобице, спирулине, мака трава, уље од коријандера... све је присутнија у шабачким трговинама. Посебно оним са ознаком здрава храна.
У Саветовалишту за исхрану здравих и болесних људи (за све узрасте) при Институту за јавно здравље Шабац, преузели су и јавно презентовали Аристотелову реченицу : „Храна може бити лек за многе болести, а ни један лек не може да замени храну.“
Докторка Снежана Панић, субспецијалиста исхране каже да Институт, где она ради не контролише исправност ових производа.
- Контролу хране радимо само код оних предузећа која са нама имају одговарајући уговор. Не поричем лековита својства ове хране али то треба утврдити. На декларацији би требало да постоји здравствена изјава. Истина, ја сам више за домаћу храну, јер долази са наших простора, ова „нова“, најчешће је са егзотичних терена, каже докторка Снежана Панић, субспецијалиста исхране, која тврди да у овом смислу није искључива, а правилна исхрана не искључује ни једну намирницу. Она помиње, примера ради семенке које треба конзумирати у свежем стању, јер имају одређена лековита својства.
“Нова храна“није новост на шабачком тржишту. Могуће ју је наћи у готово свим, најчешће у продавницама здраве хране, којих је у граду десетак.
Јелена Радовић, власница такве радње у Масариковој улици, каже да другу сличну има на Живинарнику.
- Постојимо већ пет година. Купци траже тзв. „нову храну“. Најчешће чиа семенке и гоџи бобице. Гарантовано имају лековита својства, каже Јелена.
Тако, без обзира што „нова храна“, нема законско покриће, све је присутнија у овдашњим трговинама. Очигледно је доста конзумената открило њена лековита својства, а ни укус није занемарљив, као додатак домаћим јелима. Наравно контрола треба да постоји.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa