Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА

„ИГРАЈ СЛАГАЛИЦЕ“

У Холу Библиотеке шабачке 16. новембра отворена је изложба мастера примењеног сликарства Драгане Ђурђевић под називом „Играј слагалице“. Ово је њена друга по реду самостална изложба у Библиотеци шабачкој, будући да је ауторка и 2014. године реализовала изложбу „Узорак сна“ у сарадњи са Удружењем ликовних стваралаца Шапца.
Изложбу је са две балетске нумере отворила млада уметница Тара Цветковић. Она је својим течним кретањем обавијеним смиреношћу и грациозношћу на уметнички начин пожелела присутним љубитељима сликарства добродошлицу. Концепт саме поставке изложила је кроз складност сваког свог покрета и положаја, пребацујући тело из једног става, положаја, покрета или корака у други, тако да су речи овде биле излишне. Након тога „Игре су почеле“ и посетиоци су уживали у креативним идејама које је на својим иновативним радовима изложила ауторка.
- Уметност не мора бити строга. Она може бити и игра. Кроз такав начин рада желела сам да приближим публици сам чин стварања једног уметничког дела. „Играј слагалице - слагај игралице“ управо представља склоп игре кроз уметност. Својим слагалицама желим да демистификујем недодирљивост уметничког дела позивајући гледаоца да интервенише на њему и оствари своју машту, изјавила је талентована уметница.
Рад „Слагалица“ ушао је у колекцију модерне уметности у Библиотеци шабачкој. На конкурсу за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности средства је 2015. године одобрило Министарство културе и информисања Републике Србије. За све заинтересоване који нису присуствовали самом отварању изложба ће бити постављена до 30. новембра.
Драгана Ђурђевић рођена је 1984. године у Шапцу. Дипломирала је на смеру зидног сликарства, Факултета примењених уметности у Београду, у класи професора Синише Живковића 2011. године. Излагала је на више групних и самосталних изложби у Србији и иностранству, с тим да је више пута и награђивана за свој рад. Била је учесник и излагач на многобројним фестивалима у Београду, као и суоснивач уметничке групе „Комбинарт“. Поред тога, она је у оквиру групе учествовала у вишеструким пројектима и манифестацијама као што су „Отворена галерија“, „Ноћ музеја“, изложба на сцени у Шабачком позоришту, вишеструке изложбе у сарадњи са Библиотеком шабачком.
Б.Р.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa