Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ФИЗИЧКА И ПРАВНА ЛИЦА ДУГУЈУ ЗА ГРЕЈАЊЕ ВИШЕ ОД ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

РЕПРОГРАМ САМО ЗА НЕУТУЖЕНЕ

Физичка и правна лица у Шапцу дугују више од три милона евра за грејање, каже за „Глас Подриња“ Александар Продановић, директор Јавно-комуналног предузећа „Топлана Шабац“.
Према његовим речима, нешто мање од милион евра, тачније 108 милиона динара, је утужено и они против којих је покренут поступак пред судом не могу да рачунају на репрогам који „Топлана Шабац“ нуди.
- Ми смо морали да се кредитно задужимо како бисмо измирили обавезе према „Србијагасу“ због неодговорних платиша. „Србијагас“ се понаша тржишно и ми смо у обавези да уплатимо сва дуговања на време. Због неодговорних потрошача били смо принуђени на кредит и сада морамо да наплатимо сва потраживања ““ истиче Продановић.
„Србијагас“ фактурише „Топлани Шабац“ рачун првог у месецу и оставља рок од осам дана за уплату, а потрошачи у Шапцу рачун за грејање плаћају до 20. у месецу што значи да ово предузеће мора да плати гас пре него што наплати од својих потрошача. Продановић, с тим у вези, примећује да су грађани у повољнијем положају од Топлане, али да је то у реду, јер је интерес грађана на првом месту.
Он наглашава да предузећу на чијем се челу налази, не преостаје ништа друго него да потражује сваки динар дуга и да је у интересу дужника да измире своје обавезе како би избегли принудна извршења и принудну наплату.
- Сви они дужници који нису утужени могу да репрограмирају дуговања. Ми смо послали на адресе 1.200 дужника писмо опомене са инструкцијама за репрограм, али мали број се одазвао. Зато смо одлучили да лично посетимо те дужнике и понудимо могућност репрограмирања, што је дало видљивији резултат ““ напомиње наш саговорник.
Када је реч о структури дужника, процентуално су грађани већи дужници, али правна лица дугују веће износе. Највећи дуг према „Топлани Шабац“ има једно правно лице, политичка партија која је на републичком нивоу у власти, а на градском у опозицији ““ 12 милиона динара.
- Захваљујем се грађанима који редовно измирују своје обавезе и на тај начин чине да систем грејања у Шапцу функционише. Број ревносних платиша је много већи од оних који дугују ““ закључује Продановић.
ГРЕЈАЊЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА
Г рејна сезона у Шапцу је почела 4. октобра и у односу на прошлу годину почела је раније.
- Десет дана смо грејали више него прошле године, али на рачунима је та разлика само 200 динара у просеку у односу на прошлу годину. Никаквих проблема за сада није било, нити их очекујемо у наредном периоду. Много је уложено у систем грејања, а цену нисмо мењали за разлику од многих градова у Србији. Не планирамо да повећамо цене грејања, изузев ако то не буде учинило предузеће „Србијагас“ ““ истиче Продановић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa