Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
БОШКО ОБРАДОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКОГ ПОКРЕТА „ДВЕРИ“

НОВИ ВЕТАР ПРОМЕНА ЧУЈЕ СЕ ЕВРОПОМ

О актуелној политичкој ситуацији у Србији, економском стању и сарадњи државе са великим силама разговарали смо са Бошком Обрадовићем, председником Српског покрета „Двери“.
Колико је тешко добити реч у Скупштини Републике Србије данас?
- Владајућа већина окупљена око Српске напредне странке никако не може да се навикне на то да је нови сазив Скупштине Србије донео нову, озбиљнију опозицију. Због тога СНС покушава на све начине да угуши сваку критику. Без обзира на то колико су доминантни, колико имају власти, моћи и новца, као и медија које држи под својом контролом, СНС не може да се помири са чињеницом да у демократији мора да постоји и опозиција.
Сведоци смо тога да је током заседања Скупштине Србије, али и Административног одбора, било доста непријатних ситуација.
- Током 26 година вишестраначја није забележен случај попут поступања Александра Мартиновића на седници Административног одбора. Шеф одборничке групе напредњака је буквално „претрчао“ преко свих пет тачака дневног реда, а да, упркос пријављивању, није дао реч ниједном посланику опозиције. То је пракса коју владајућа странка обилато користи. Не дозвољавају реплике, рекламације повреде Пословника. Са друге стране, председница скупштине Србије, Маја Гојковић, посланицима опозиције без разлога искључује микрофон током скупштинског обраћања. Поједини посланици, попут Мартиновића и Маријана Ристичевића, износе невероватне неистине о посланицима опозиције, баве се клеветама и дубоко задиру у приватност људи, износећи ставове који се односе на породична питања. Опозиција, насупрот, јесте жестока, али у критици власти. Износимо аргументе, без вређања и улажења у породични живот. Без обзира на то, велики број посланика наше, али и других опозиционих странака је новчано кажњено или избачено са седнице, без икаквог разлога, односно само због тога што имамо другачије мишљење.
Скупштину је узбуркао наступ Маријана Ристичевића, који је недавно прикупљање новчаних средстава за ћерку једног од посланика опозиције назвао политичком кампањом.
- То није изненађење од човека који је учествовао у ријалити програму, а који у Скупштини Србије наступа као политички хулиган. То је уосталом његова улога, коју му је доделила СНС. Он, по налогу, вређа опозицију, изазива инциденте и провоцира, односно говори све оно што Александар Вучић мисли, а не сме да изговори. За монструозну ствар коју је урадио, назвавши политичком кампањом прикупљање новца за лечење девојчице старе годину дана, која је за тако кратак период живота имала десетак операција, Ристичевић није одговарао ни на који начин. Ако се бавимо политиком, треба да будемо оштри да полемишемо, али да злоупотребљавамо здравствено стање детета је заиста испод сваког нормалног нивоа, испод људскости и части. Уместо да СНС осуди његово понашање, њени представници стану иза њега и кажу да то није ништа страшно.
Како коментаришете тужбу министра Небојше Стефановића против недељника НИН, и окупљање симпатизера и чланова СНС-а како би пружили подршку министру?
- У медијима влада тешко стање, јер владајући режим покушава да затвори врата свих медија за глас опозиције. Они који се дрзну да напишу или емитују нешто што се не уклапа у матрицу коју жели власт, ризикују притиске и тужбе. Сви функционери Српске напредне странке који су се скупили испред суда, као подршка министру полиције, нису били на свом радном месту. Излазити са посла, како би се бранио један од партијских руководилаца, није допустиво. Вучић нам често говори како смо лењ народ, како нећемо да радимо, а не жели да погледа у своје двориште. Са друге стране, имамо примере попут тог суђења, или „спонтано“ окупљање грађана на отварању дела ауто-пута, изградњи погона фабрике „Горење“ и на сличим манифестацијама. То су најчешће чланови СНС-а, запослени у државној управи, који су добили наредбу да иду на митинг и да аплаудирају.
Прилику за одмеравање снага са актуелним режимом опозиција ће имати наредне године на редовним председничким изборима. Ви сте већ истакли своју кандидатуру ?
- Скупштински наступи посланика „Двери“ показали су обиљан опозициони капацитет. Грађани нас све више доживљавају као значајан политички фактор, те очекујемо још већу подршку бирача. Непознаница је кога ће СНС кандидовати за председника. Томислав Николић је неозбиљан председник, који се не меша у свој посао, већ се понаша као верни слуга Александра Вучића. Као председнички канидат имаћу неколико задатака: да ограничим личну власт Александра Вучића. Србија треба да добије равнотежу власти. Ја сам кандидат нове европске политике, која стоји насупрот идеји Европске уније. Не можемо бити еврофанатици када се свет мења. Указујем људима на промене које се дешавају, те не бих желео да нам се понови историја у којој смо касно схватали мењање света. У Европи данас јача улога странака које негују идеје сличне онима које заступају „Двери“, а то су национална држава, јачање домаћих економија и заштита државних граница од илегалне емиграције. Александар Вучић је, са друге стране, показао да не разуме спољнополитичка кретања, дајући подршку Хилари Клинтон на недавним изборима за председника Сједињених Америчких Држава. Он не схвата да се свет променио.
Све чешће се чују најаве и нових ванредних парламентарних избора?
- Вучић се веома лепо осећа само у предизборној кампањи. Он не уме да влада. Кад год се нађе пред проблемом у вођењу државних послова, он прибегне изборима. Уз медијску пропаганду, изборне крађе и застрашивање људи, он успева да направи добар изборни резултат. Са друге стране, опозиција нема прилику да ширем кругу људи представи катастрофалне резултате СНС-а током пет година владавине. Вучићу највише одговара да Влада буде у техничком мандату, у оставци, без велике одговорности, како пред опозицијом, тако и пред грађанима.
„Двери“ се противе сарадњи Владе Србије са међународним финансијским институцијама. Какав је Ваш однос према њима?
- Премијер Србије је рекао да не сме да потроши ниједан динар без одобрења Светске банке. Такав став је недопустив у било којој држави. Његов шеф могу да буду само грађани Србије, који оцењују на изборима. ММФ не сме да заговара смањење плата и пензија, нити то смеју да извршавају политичке снаге које су на власти у Србији. Дошло је време да се ослободимо страха и уцена, а да се посветимо напретку наше државе.
Седам посланика „Двери“ за дискусију има осам минута по тачки дневног реда. Српска напредна странка има преко два сата. То није спорно. Спорно је када нам не дају да искористимо ни осам минута. То је зато што наша критика погађа у центар, а они не могу да се помире са чињеницом да имају снажну опозицију.
Ми нисмо против Европе, већ против Централног комитета из Брисела, који данас одлучује о томе како ћемо живети.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa