Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
Шабац добио Фондацију “Станислав Винавер”
Промоција демократских вредности и промоција и унапређење културе, уметности и образовања

Шабац добио Фондацију “Станислав Винавер”

“То је наш дуг прецима и поколењима. Желимо да отворимо врата најумнијим људима читаве Србије, да заједно стварамо бољи и лепши Шабац”, каже градоначелник Небојша Зеленовић
Одлуком Скупштине града, Шабац је прошле седмице добио Фондацију за промовисање демократских вредности и промовисање и унапређење културе, уметности и образовања „Станислав Винавер“.
Фондација ће имати управни одбор, управитеља и културни савет, а њена средства чине почетна средства Града Шапца као оснивача, буџетска средства свих нивоа власти, средства донатора, добровољни прилози, камате на орочена средства Фондације и други извори у складу са законским прописима. Надзор над радом Фондације обављаће Градско веће.
Оснивањем Фондације „Станислав Винавер“, Град Шабац жели да допринесе промовисању демократских вредности и изградњи институција, промовисању људских, грађанских и мањинских права и јавног информисања. То ће чинити организовањем трибина, књижевних вечери, уметничких сусрета, изложби, едукативних радионица, иницирањем и остваривањем пројеката у области културе, уметности, образовања и заштите људских права, као и издавањем књига, часописа, ревија и публикација.
- То је наш дуг прецима и поколењима. Желимо да отворимо врата најумнијим људима читаве Србије, да заједно стварамо бољи и лепши Шабац. Желимо да Шабац буде део Европе и уређеног система, да дели вредности на којима се темеље модерне и успешне заједнице, каже градоначелник Небојша Зеленовић.
Станислав Винавер, ерудита, књижевник и преводилац, „најевропскији интелектуалац у српској култури“, рођен је 1. марта 1891. године у Шапцу. Није имао „ни кап српске крви“, али је на шабачкој калдрми „фантастично научио свој најматерњији нематерњи српски језик“, који је за њега био рајски језик.
Шабац је град културе, а Станислав Винавер део културног наслеђа. Винавер никада није заборавио да је из Шапца и у Шабац се увек враћао с љубављу, а о Шапцу говорио са фасцинацијом и високо ценио вредности које је Шабац даровао српској култури.
У част једног од најзнаменитијих Шапчана, прошле године установљена је нова манифестација у Шапцу – “Винаверови дани европске културе”, која се одржава почетком априла.
Град Шабац жели да сваке године буде винаверовска престоница европске културе, да кроз Винаверов дух говоре све оне вредности којима се он бавио и да се у овој средини дешава сусретање српске и осталих култура које је Винавер „уносио“ преко границе у Србију, поручује градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa