Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
ДОБРА САРАДЊА ИНСПЕКЦИЈА НА ОБА НИВОА

Град и Република могу заједно

Састанци се одржавају најмање једном месечно. Показатељ доброг рада и то што су прво неки градови у Војводини, а од недавно и Лозница преузели овај модел рада
Пре две године у Шапцу је договорена сарадња између инсекцијских служби на нивоу града и Републике и формиран је Савет за праћење привредних кретања. Идеја потекла од привредника, који су желели једнаке услове пословања за све, дала је добре резултате. Реализацији је помогло одељење Регионалне привредне коморе Ваљева.
Зоран Тошић, председник Привредног савета Шапца, истиче да на подручју града има регистровано више од 3.000 предузетника и око 2.700 других привредних субјеката. Каже да се најконкретнија сарадња у пракси остварује између туристичке и комуналне инспекције.
Према речима начелника Мачванског управног округа Драгослава Милановића, договор је постигнут у марту 2015. године, а поред једнаког третмана свих привредних субјеката у поступку контроле инспекцијских органа, појавиле су се и друге теме корисне за привреднике. Први састанак Савета одржан је у мају и њему су присуствовали представници републичких и градских инспекција. Начелник Округа задужен је за координацију рада инспекција.
-На првом састанку се видело где долази до преклапања, а где до потребе за заједничким и координираним радом. Пред нама је била купалишна сезона и требало је уредити купалиште и обезбедити услове за обављање делатности привредних субјеката на плажи Стари град. После тога уследили су и други догађаји. Након сваког вршене су анализе. Освртали смо се на конкретне проблеме, али и покушали да превенирамо неке. Контроле су биле и едукативне и репресивне, наводи Драгослав Милановић.
Састанци се одржавају најмање једном месечно. Показатељ доброг рада је и то што су прво неки градови у Војводини, а од недавно и Лозница преузели овај модел рада.
Начелник Градске управе Јован Недељковић као посебно значајну чињеницу је истакао то да Савет проблеме не гура под тепих. Сматра да су, захваљујући заједничком раду служби, масовни догађаји у граду, као што су Вашар и Чивијада организовани вероватно најбоље до сада.
-Крајњи циљ је унапређење комуналног реда и спречавање сиве економије. Конкретан пример је пијаца у Прњавору. Тамо је пре само неколико недеља била масовна појава ванпијачне продаје стоке и сточне хране, а сада је то сведено на минимум. Очекујемо да после још једне акције инспекцијских органа буде сузбијено до краја, каже Недељковић и додао да су до сада до њега дошле две притужбе на рачун инспекцијских органа, али да су обе биле неосноване, јер је увек пре репресивног деловања било превентивно у виду упозорења.
Највљена је и сарадња са Полицијском управом, у случајевима где је потребна њихова асистенција.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa