Инфо

30. март 2017.30. мар 2017.
ЈЕРЕМИЋ ЋЕ БИТИ ДОМАЋИН У СРПСКОЈ ПОЛИТИЦИ
ПОЉОПРИВРЕДНИК ИЗ ЗМИЊАКА, О ПОДРШЦИ ПРЕДСЕДНИЧКОМ КАНДИДАТУ ВУКУ ЈЕРЕМИЋУ

ЈЕРЕМИЋ ЋЕ БИТИ ДОМАЋИН У СРПСКОЈ ПОЛИТИЦИ

- Вук Јеремић је обећао да ће пољопривреднику створити услове да ради и заради. Српски сељак је највреднији у Европи и не боји се конкуренције. Само нам треба власт и држава која ће помоћи да имамо услове приближне онима које има сељак у Европској унији. Не дамо да белосветски инвеститори купују нашу земљу и отимају нам радна места, каже Драган Станковић
Један од ретких који искрено иступа у име оних које представља и кога би већина политичара желела уз себе, Драган Станковић, пољопривредник из Змињака и одборник Иницијативе село-град у Скупштини града Шапца, решио је да на председничким изборима 2. априла 2017. године подржи Вука Јеремића. Као и све до сада, то ради отворено и недвосмислено. Када српски домаћин заложи свој ауторитет, то значи да верује. Али и да њему верују. Када Драган Станковић говори о тешком стању у пољопривреди и потезима власти који су до тога довели, грађани осећају да говори истину, а озбиљним политичарима нема друге него да га схвате и уваже. Чак и да се договоре. Као што је то учинио председнички кандидат Вук Јеремић.
Шта сте рекли Вуку Јеремићу, која је највећа мука сељака?
- Понижени смо, ова власт је понизила српског сељака, распродаје земљу, одузима право на лечење, одузима право на рад. И то није довољно, него нас вређа и назива нерадницима. Ако ова власт остане, нестаће српско село, сељак неће опстати у овим условима.
Шта највише замерате постојећој власти?
- Клели су се 2012. године у српског сељака, а критиковали тајкуне са хиљадама хектара земље. Чим су дошли на власт, велепоседници су заузели прве редове и заједно са њима креирају политику у пољопривреди. Резултат тога је сиромашење па и нестанак ситних и средњих произвођача. Наша омладина одлази у градове и стране земље. Није им довољно што су смањили субвенције са 14.000 на 4000 динара, него касне са исплатом, обећавају а не испуњавају, исцрпљују сељака. Десетине хиљада пољопривредника нема оверене здравствене књижице. Не да држава док не измире здравствено и пензионо осигурање.
Кажете да држава пољопривредницима одузима радна места. Како?
- Одузима их тако што доводи белосветске инвеститоре који ће да купују хиљаде и хиљаде хектара наше земље, који ће да раде оно што ми радимо и да нам отимају радна места и уништавају наше фабрике на отвореном. Ми смо ту земљу наследили од наших дедова и прадедова, а задужили смо је код наше деце која треба да остану на огњиштима и сачувају српско село. Нама не треба 10.000 евра по радном месту, ми та радна места већ имамо, само је потребно да имамо власт и државу која ће да нам омогући да радимо и зарадимо. А не да немачки Тенис зарађује на нашој земљи, овде да тови свиње и отима нам посао.
Држава још има “греха” према пољопривредницима. Наводили сте их врло јасно, јавно прозивали надлежне и захтевали одговоре од министара.
- Људи смо и треба да праштамо. Али пољопривредник у Србији не сме политички да опрости власти оно што му је урадила од 2012. године. Не смемо да заборавимо десетине хиљада тона увезеног меса и млека у праху сумњивог квалитета, а наше се откупљује по багателним ценама или се уопште не откупљује. Не можемо да заборавимо малверзације у откупу воћа и поврћа. А знате ли како креирају политику у производњи воћарства? Ако град побије два села, треће ће да заради! И уз све то, премијер Александар Вучић тврди да недовољно радимо. А Србија има највредније сељаке у Европи. И не бојимо се конкуренције. Само нам треба власт и држава која ће да нам обезбеди услове приближне онима које има сељак у Европској унији.
Шта Вам је Вук Јеремић обећао, ако постане председник Србије?
- Управо то. Да ће створити услове да радимо и зарадимо. Не треба нам милостиња. Држава је земља домаћина, честитих и поштених. И није важно да имају стотине хектара. Може добро да се живи и са 4-5 хектара земље. Могло је у прошлости, а надам се да ће моћи и у будућности. Верујем да ће Вук Јеремић моћи да успостави равнотежу између теорије и праксе, “малог” човека, ситног проивођача и високе државне политике.
Зашто му верујете?
- Зато што ће Вук Јеремић бити домаћин у српској политици. То је његова природа, то се види кроз његово досадашње политичко ангажовање. Ова Влада, односно Александар Вучић, пољопривредну производњу схвата само као питање бизниса и пуњење буџета. Вук Јеремић у томе види национални интерес. Сигуран сам да је за њега опстанак села национални интерес. Разговарали смо дуго и искрено.
Колико Вук Јеремић познаје конкретне проблеме пољопривредника овог краја?
- Врло добро их зна и разуме, не политикантски већ суштински. На пример, свестан је тога колико је погубан био потез ове власти да измести Управу за аграргна плаћања из Шапца у Београд. Није случајно њено седиште било у Шапцу, јер је Шабац центар центар ратарске и сточарске производње, а постаје и воћарске. Много нам је то значило и то је био велики допринос тадашњег министра пољопривреде Душана Петровића развоју овог краја. Управа за аграрна плаћања је отета Шапцу и враћена у Београд. А што је још горе – не фукнционише и зато је Србија изгубила милионе евра из европских фондова. Шабачке посланике у Скупштини Србије који припадају партијама на власти не занима што је оваква установа премештена из Шапца и није их брига због штете коју пољопривреда трпи. Важне су им само њихове позиције, а не интерес града и пољопривредника. А да не говорим о томе колико је пољопривредницима овог краја било олакшано послова због тога што је Управа за аграрна плаћања у њиховом граду. Али ти посланици никада нису ни покушали да утичу да се Управа за аграрна плаћања врати у Шабац. Вук Јеремић разуме зашто је важно да ова установа буде код нас, разуме и жели суштинску децентрализацију. Обећао је и да ће преиспитати увоз меса и млека у праху.
Ако буде председник Србије, шта прво очекујете од Вука Јеремића?
- Да утиче да се свима обезбеди здравствено осигурање, да народ може да се лечи. Од чега сељак са хектар или два да плати социјално и пензионо осигурање за себе и чланове породице? То је велико питање и неко то мора пресећи да би пољопривредници били грађани првог реда и могли да учествују у друштвеним процесима, а најпре да се лече. Ако ни то не могу, не пише нам се добро као народу. Вук Јеремић то разуме. Верујем да ће помоћи, а нисам наиван човек. Очекујем да се читава Србија окрене у другом правцу. Ја бих волео да то поведе Вук Јеремић јер смо искрено разговарали о свим проблемима који тиште сељаке и уверен сам да ће помоћи. Поред тога, он је добар пријатељ Шапца.
Очекујете ли други круг председничких избора?
- Искрено се надам другом кругу. Ако га и не буде, почело је да зри, мораће да падне ускоро.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa