Инфо

16. децембар 2010.16. дец 2010.
ПОСЛОВАЊЕ ПРИВРЕДЕ МАЧВАНСКОГ И КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА

СУФИЦИТ У РАЗМЕНИ СА СВЕТОМ

Раст производње од 6,5 одсто, што је бољи резултат од републичког просека за два процента. Деветомесечни суфицит у размени са иностранством износи 56,6 милиона долара. Главни извозни производи су: одећа, котлови и машине, воће и производи од воћа, стока, млеко и млечни производи
Коначни резултати рада привреде два округа у овој години биће познати за двадесетак дана, али је већ сада извесно да ће индустријска производња имати раст. То потврђују деветомесечни резултати. Стопа раста производње на подручју Мачванског и Колубарског округа износи 6,5 одсто и за два процента је већа од републичког просека. Још важније је то да сви сектори имају раст производње. Од 19 индустријских грана, 13 имају раст производње. Међу гранама које имају минусе у производњи је и прехрамбена индустрија, са падом од 15 процената.
Позитивне трендове има и спољнотрговинска размена која је за 8,8 одсто већа у односу на исти период минуле године. Два округа, за девет месеци, забележила су суфицит од 56,6 милиона долара у трговању са светом, захваљујући расту извоза од 13,8 процената. У односу на исте месеце минуле године, суфицит у размени са светом је повећан за преко два пута. Најбоље извозне резултате има индустрија текстила, на коју отпада 28 одсто укупног извоза. Следе, затим, металопрерада, пољопривреда и прехрамбена индустрија. Суфицит пољопривреде и прехрамбене индустрије већи је од 43 милиона долара. На другом месту по плусу је индустрија текстила, коже и обуће.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa