Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ДЕДА, ГДЕ ЈЕ САБЉА
РАДОСАВ ГРАОВАЦ, НЕКАДАШЊИ МАЧВАНСКИ ХАРАМБАША ОСТАО БЕЗ НАЈСВЕТЛИЈЕГ ХАЈДУЧКОГ ОДЛИЧЈА

ДЕДА, ГДЕ ЈЕ САБЉА

Годинама је његова драгоценост, освојена на “Хајдучкој вечери” крај Дрине у Црној Бари, красила зид кафане у Богатићу. Кад је једном позајмио организатору традиционалне манифестације, Културнообразовном центру Богатић ни после судске парнице коју је добио, није успео да врати најсветлије хајдучко оружје и драгу успомену из младости, освојену данас далеке 1968. године
Угледни мачвански угоститељ, спортиста и много тога још Радосав Граовац из Глушаца, који живи у Богатићу, а познатији је по надимку “Јапин” има данас много проблема, како да родбини, а посебно унуку Владану објасни како је далеке 1968. године на традиционалној мачванској манифестацији “Хајдучко вече”, која се одржава сваке године у августу крај Дрине у Црној Бари на такмичењу за избор харамбаше освојио друго место и сабљу Димискију. Годинама је овај драгоцени трофеј красио зид његове кафане у Богатићу, на искрају пута ка Змињаку, а када је једном “позајмио” организатору манифестације Културнообразовном центру Богатић, ни после судске парнице, коју је добио није успео да је врати.
Сећање брише време
Године су пролазиле и многи су желели да се фотографишу крај хајдучке сабље коју је изложио на једном зиду у кафани.
- Била је то права сабља, масивна у футроли обложеној црвеном чојом. Добио сам је за освојено друго место. Сећам се да је за прво тада додељивана хајдучка пушка. После је сабља преузела примат, каже Радосав у изјави за “Глас Подриња” и додаје да је овај драгоцени трофеј освојио у конкуренцији двадесетак храбрих и добро припремљених младића, од којих су већина били Мачвани.
- Готово за длаку ми је измакло прво место. Ми смо били у традиционалним мачванским народним ношњама с белом кошуљом, чојаним панталонама и опанцима “шиљканима”. Победник, извесни професор физичког из Сарајева носио је бели кимоно и био бос. Одлука је “пала” у дисциплини надвлачења клипка. Он је био знатно тежи и нисам успео да га “подигнем”.
Наш саговорник је тада имао 21 годину и тек је дошао са одслужења војног рока у Београду. Сећање на овај догађај из младости полако вене, а “заборав” додатно усложњава чињеница да је остао без тада освојене сабље.
Пресуда без извршења
На инсистирање тадашњег организатора “Хајдучких вечери”, ради некаквог снимања и промоције традиционалне мачванске манифестације сабљу је “позајмио” и више не успева да је врати.
- Сад и најрођенији тешко верују у моју причу. Унук пита, деда где је сабља. Ја сам због тога и пресавио табак и тужио Културнообразовни центар у Богатићу, да ми врате сабљу. Пресуда је била у моју корист али до данас сабљу нисам добио, сведочи данас пензионер Радосав.
На крају нам показује и пресуду Општинског суда у Богатићу. Ту се под бројем 256/90 од 9. 5. 1990. године налаже дужнику да обавезно преда сабљу повериоцу, као и да му плати трошкове суђења од 145 тадашњих динара у року од 15 дана.
После тога све је стало, а сабљу још није добио.
- Волео бих да је имам. И ради документоване приче и драге успомене, закључује Радосав своју исповест за наш лист.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa