Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА
ПРИПРЕМА ЗА БУДУЋЕ МАЈКЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА „Др ДРАГА ЉОЧИЋ“

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА

Школа родитељства у Дому здравља „Др Драга Љочић“, у оквиру Службе поливалентне патронаже са центром за превенцију, почела је са радом 2008. године. Едукативни програм одржава се средом од 13 до 14 часова, а психофизичка припрема трудница за порођај понедељком и четвртком од 11 до 13 часова.
Родитељство је једна од најрадоснијих, али и најодговорнијих одлука у животу. Без обзира колико добро и детаљно да се припреме за овај задатак, будуће мајке нису у потпуности свесне да долазак бебе умногоме мења начин живота.
- Наша жеља је да трудницама понудимо место где ће се осећати сигурно и пријатно, где ће упознати људе који им могу помоћи знањем и саветима. Нудимо едукативне припреме о току порођаја и правилној исхрани, о здравом начину живота, о нези и рекреацији. Такође, припремамо будуће мајке за порођај и долазак бебе. Полазнике упознајемо и са данима после порођаја, бабинама, са улогом родитеља, исхраном породиље, са негом и исхраном новорођенчета, техникама дојења, превенцијом маститиса, негом пупчаног патрљка и широким повојем, каже Данијела Марковић, главна патронажна сестра.
Програм обухвата пет предавања са радионицама. Средом се организују предавања на теме као што су: физиологија трудноће, порођај, први дан код куће, основи психофизичке припреме за порођај, значај оралног здравља, дојење, нега, раст и развој новорођенчета. Предавачи су педијатри, гинеколози, психолози, стоматолози и патронажне сестре.
- Радиоице подразумевају демонстрације купања новорођенчади и негу. Жеља нам је да се што више трудница укључи у нашу школу да би се едуковале и боље припремиле за највећу и најзначајнију улогу у животу – родитељство. Не можемо се похвалити присуством очева и њиховом заинтересованошћу, али ни труднице не долазе у очекиваном броју. Обично се ослањају на литературу, интернет, на помоћ мајки и бака, или искуство пријатељица. Овим путем их позивамо да се укључе у нашу школу. Свака трудноћа и порођај представљају индивидуално, непоновљиво и неупоредиво искуство, а свака беба је личност за себе. Наше полазнице могу да науче како да препознају промене у трудноћи и после порођаја, као и потребе бебе, како би адекватно могле да помогну себи и њој, додаје Данијела.
Патронажне сестре су максимално посвећене својим полазницама. У оквиру Школе родитељства психофизичка припрема за порођај раде, уз сагласност гинеколога, са трудницама од 28 недеље.
- У Школу родитељства долазим од седмог месеца. Много ми значи, с обзиром да сам прворотка. Имала сам само опште информације, а овде сам се упознала са детаљима који су јако битни за прве кораке у родитељству. Пријатно сам изненађена овим активностима Дома здравља, лекари и патронажне сестре су дивни. Ово је фантастично искуство. Апелујем на све трудне суграђанке да се укључе у ову школу, јер се овде, осим што стичемо неопходна знања, дружимо и подржавамо једне друге, каже Тамара Пејић, која је узбуђена, али и спремна за дечака Димитрија.
Будуће мајке могу се да се пријаве у Школу родитељства позивом на број телефона 015 363659, или мејлом трудноцаЖдзсабац.орг.рс
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa