Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
Заштититимо род

ОПЕТ МУКА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Мали број пољопривредних произвођача прибегава осигурању усева од мраза, са друге стране осигуравајуће куће врло мало едукују и упознају пољопривредне произвођаче о начинима и условима осигурања од ове непогоде
Временске неприлике које су погодиле пољопривредне произвођаче у целој Србији, а тако и оне у региону Шапца, поново су натерале на размишљање како спречити последице. Један од начина је и осигурање усева, воћњака и повртњака. Ледени дани нанели су значајне штете, чак и милионске, а предстоји нам и борба против градоносних облака. Заштита усева од мраза је изузетно тешка а ове године је, како нам се чини, била најтежа. У зимском периоду око 40 дана су биљке биле изложене изузетно ниским температурама тако да су воћњаци већ ушли у пролеће доста оштећени. Одмах после тих ниских температура наступио је изузетно топао период и вегетација је кренула нагло па су априлски мразеви имали погодан терен да нанесу штете на воћњацима и повртњацима. Пољопривредни произвођачи су на разне начине ових дана путем хемијских и механичких мера заштите третирали своје усеве, како третирањем биљака биљним антифризима тако и орошавањем, задимљавањем или коришћењем агрил- фолија.
-Нажалост врло мали број пољопривредних произвођача прибегава осигурању усева од мраза али сматрам да и осигуравајуће куће врло мало едукују и упознају пољопривредне произвођаче о начинима и условима осигурања од мраза. Осигуравајуће куће дају много већи акценат на осигурање од града, које је врло важна ставка код осигурања усева од штета, али нажалост од мраза врло мало. Из контакта са осигуравајућим кућама смо сазнали да пољопривредни произвођачи могу да осигурају од мраза али је рок за закључивање полиса 15. фебруар, када врло мали број произвођача и размишља о том поступку. Само на воћарским културама штете су од мраза ове године неколико десетина милиона евра док ће на ратарским усевима штете бити минималне. Осигурање од града може се и даље закључити и тај моменат треба искористити јер постоји и државни подстицај за осигурање од 40 посто на укупан износ, рекао је дипломирани инжењер пољопривреде Предраг Срдановић.
Може се рећи да су падавине у протеклим данима, 50 литара на квадратни метар, изузетно погодовале стрним житима која су месец дана пре тога вапила за влагом. Парцеле под тим усевима су се буквално препородиле јер су биљке почеле интензивно да користе храну из земљишта. Треба напоменути да пољопривредни произвођачи јаре ратарске усеве, који су изникли и који су доживели стрес од хладноћа и мраза, не третирају наредних седам до десет дана хербицидима за заштиту од корова јер су биљке доста неотпорне а третирањем доживљавају додатни стрес. Треба сачекати опоравак биљака. Препорука пољопривредним произвођачима је да на свим биљним културама, поврћу, воћу и ратарским усевима изврше третирање против болести јер су патогени у експанзији. Свакако и прихрана биљака разним хранивима на бази амино киселина ће добро доћи опоравку усева.
Заштита од града је почела 15. априла а на територији града Шапца је у функцији било 25 станица. Ове недеље активирана је и станица у Рибарима као 26. у систему одбране. Град ће у наредним данима снабдети противградне станице додатним ракетама, набављеним из сопственог буџета као и сваке године. Тако ће свака станица имати, уместо 4 до 5 ракета колико обезбеде државни органи, 8 до 9 ракета.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa