Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
ИГОР ЈУРИЋ, ОСНИВАЧ ФОНДАЦИЈЕ „ТИЈАНА ЈУРИЋ“:

Нико није сигуран

Фондација се залаже за увођење казне доживотног затвора за
убице деце и извршиоце злочина над бременитим женама
Лична трагедија натерала је Игора Јурића, оснивача Фондације „Тијана Јурић“, да младима, њиховим родитељима, наставницима и професорима, укаже на све пошасти које вребају у друштву, а којима кумује савремена технологија путем интернета и свеприсутнијих друштвених мрежа попут Фејсбука.
Безбедност деце је одговорност свих нас
- Безбедност деце је одговорност свих нас. Зато се Фондација залаже за увођење казне доживотног затвора за убице деце и извршиоце злочина над бременитим женама. Уколико Влада Републике Србије не прихвати предлог промене Кривичног закона, који је предат председници Народне скупштине Маји Гојковић, кренућемо са грађанском иницијативом и прикупљањем потписа. Један од двадесет наведених градова у којима ћемо прикупљати потписе, ако дођемо до тога је и Шабац – рекао је Игор Јурић окупљенима прошлог четвртка у Свечаној сали Шабачке гимназије.
У мисији чији је приоритет безбедност деце Фондација се залаже за измену лоших законских одредби увођењем „Тијаниног закона“ и казне доживотног затвора. Један од великих пројеката је и увођење Националног регистра несталих лица, за који се надају да ће добити подршку Министарства унутрашњих послова.
- Тијанин случај је у медијима био јако заступљен. Али, готово у исто време нестала је и девојчица малтене истих година Ивана Подрашчић из Београда. О њој је писало тек неколико медија. Као Тијанин отац видео сам велику неправду. Не желим да се за једно дете тражи више из било ког разлога. Дете је дете. Због тога смо решили да покренемо један овакав сајт не бисмо ли активирали друштво у случају нестанка било којег детета.
Украдена безбедност
Како је превенција најважнија, Фондација програмима попут „Тијана клик“, „Стоп трговини људима“, „Украдена безбедност“ и представом „Кривац је тамо негде“ настоји да едукује како младе тако и њихове родитеље, наставнике, професоре. Трибина „Украдена безбедност“ коју је Фондација крајем прошле године уврстила у листу едукација за кратко време постала је веома тражена због тематике о којој се у Србији ретко говори.
- Не можеш детету да забраниш интернет јер је он свуда око нас. Статистика каже да је родитељима, информатички полуписменим, у просеку потребно четири сата да би блокирали неке сајтове, док је једном млађем детету потребно два сата да би разбило исту ту заштиту. Једино решење је стицање поверења детета, пружите им довољно информација, изградите квалитетан однос, однос којим можете једни другима помоћи.
Онлајн завођење
У односу на период од пре пет година, присутан је тренд пораста корисника интернета све ниже старосне доби. Велики број деце масовно се укључује на друштвене мреже, истовремено неспремне да се суоче са основним опасностима које вребају у виртуалном свету. Једна од најопаснијих злоупотреба је „онлајн завођење“, односно педофилија.
- Када су у питању педофили морате знати да у деведесет одсто случајева не гледају пол. Оно што им је важно су ваше године. Такође морате знати да њихов атак креће на један начин. Једва чекају да виде фотографије које обично окаче родитељи када се врате са летовања. Тако бесплатно добију ствар на коју се самозадовољавају. Размењују фотографије, потом гледају како се деца скидају, видео материјале. Касније им је тај део превазиђен. Затим гледају односе одраслих са децом, одраслих са бебама. Онда желе то и да доживе. Тада млади постају потенцијална жртва. Тај процес је у деведесет одсто случајева.
Показало се да дечаци и младићи знају да буду много наивнији. Због тога и они постају, као и девојчице, жртве педофила, али и уцењивача којима је главни циљ да изнуде новац како снимци скидања не би доспели у јавност, били прослеђени родитељима, пријатељима.
У виртуалном свету замки је превише. Лажна представљања, злоупотреба личних података, врбовања у секте. Зато је потребан велики опрез и првенствено свест да нико није сигуран.
само пет долара
- Прелепа тринаестогодишња девојчица била је са породицом на летовању у Грчкој. Сликали су се, а она је фотографије окачила на Фејс. Како је била омиљена у школи падали су лајкови. Недељу дана била је срећна и задовољна. По повратку у Лесковац, после десет дана, породично су кренули у куповину. У центру Лесковца на билборду угледали су фотографију своје ћерке у купаћем костиму. Благо речено, били су шокирани. Одмах су потражили агенцију, односно власнике тих билборда. Они су им рекли да су билборде само изнајмили. Дошли су до компаније из Србије која се бави производњом купаћих костима. Шта су они урадили? Они су сасвим случајно били на Фејсбуку, гледали фотографије и пронашли фотографију те девојчице која се сликала управо у њиховом моделу купаћег костима. Контактирали су Фејсбук, што може свако од нас, платили пет долара и постали власници фотографије. Родитељи су их могли тужити али нису имали никакво право јер је све обављено легално. Једном када окачите нешто на интернет то се не може никад избрисати.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa