Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
У СУСРЕТ 15. МАЈУ, МЕЂУНАРОДНОМ ДАНУ ПОРОДИЦЕ

КАД СВЕТИЊА ПОСТАНЕ ПАКАО

Који су најчешћи изазови са којима се породица суочава? Проблеми који доводе до прекида брачне заједнице и они који настају после развода. Породица је највеће богатство и требало би да буде светиња, а може да постане пакао за све
“Све срећне породице личе једна на другу, а свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.” Без намере да полемишемо са чувеном Толстојевом реченицом, о породици и проблемима са којима се данас суочава, разговарали смо са педагогом Весном Брајић, која је руководилац Службе за заштиту деце и младих из Центра за социјални рад “Шабац”.
Психолози тврде да не постоје идеалне, него претежно здраве, такозване функционалне породице. Шта их карактерише?
Породица је једна од основних друштвених група, која не може да се посматра изоловано, ван ширег система. Веома је важно за сваку породицу да у њој постоје уравнотежени односи између њених чланова, зато што она представља основу за развој личности и њену каснију интеграцију у друштво. Функционалну породицу карактерише повезаност њених чланова и отворена комуникација, у којој се поштују личне границе и аутономија сваког појединца. Нажалост, сведоци смо великог броја породица које имају нарушене односе и проблеме који се надовезују један на други. Такве породице зовемо дисфункционалне.
Који су најчешћи породични проблеми са којима се данас људи сусрећу?
Разлози су бројни. Када се неко идентификује као проблем у породици, не значи да је само тај члан проблем, него да се он манифестовао као такав, а да су иза њега бројни неразрешени проблеми из претходних фаза у породици. У породичној терапији, таквог члана зовемо идентификовани пацијент, што не значи да не би требало радити са свим члановима породице. Да би се тај члан променио, мора да се мења цео породични систем, зато што је проблем на много дубљем нивоу. Обављамо и појединачне разговоре, али укључујемо читав породични систем да би остали чланови схватили да морају нешто да промене у свом функционисању, понашању, ставовима...
Из којих разлога вам се људи обраћају за помоћ?
- Суочавамо се са породицама које су у кризама пред развод, затим, са породицама које имају озбиљну кризу у браку, као и са оним у постразводном периоду које се не сналазе у новим релацијама и улогама са којима би требало да се идентификују. У последњем случају, најчешћи проблеми се јављају у вези са виђањем деце, која често улазе у сукобе родитеља, покушавајући да их измире, или упадају у конфликте лојалности према једном родитељу. Међутим, имамо и ситуације када је у питању насиље у породици, што је озбиљан проблем због ког се предузимају мере породично-правне заштите, уколико особа која је жртва насиља не жели више да остане у таквом односу.
Статистика говори да су жртве насиља углавном жене, мада то није увек случај?
- Породице у којима је присутно насиље су веома сложене. Да, статистика говори да су најчешће жртве жене, које излазе из круга насиља, али се поново враћају у њега. То је нешто што се понавља из претходних породица и релација, мада ни то не мора увек бити тако. У току ове године, имамо забележен један случај мушкарца који је трпео насиље од своје супруге. Када су у питању трајно нарушени породични односи у којима постоји насиље, уколико партнери желе да остану заједно, потребно је радити и са жртвом, и са насилником.
Због чега је породица данас у кризи?
Није било времена кад породица није била у кризи. Проблеми су увек исти – поремећени породични односи, проблеми око виђања деце, издржавања, васпитних ставова, стилова живота, различитих начина на који се људи развијају, прељубе, уплитање са стране... Породица би требало да буде светиња, а може да постане пакао за све. Немамо статистику на основу које можемо извесно да тврдимо, али један од најчешћих разлога је сукоб различитих ставова. Људи се понекад различито развијају, што доводи до неусклађености између индивидуалног и заједничког живота. Затим, љубомора је значајан фактор, не само у смислу прељубе, него љубомора на партнеров успех у професионалном или неком другом смислу. Проблеми настају и услед неразјашњених односа са породицама порекла, што проузрокује недовољно јасно формиране границе у оквиру нове породице. Када млади људи уђу у заједницу, немају јасан и стабилан систем унутар кога могу да успоставе релације. У таквим случајевима, родитељи из најбољих намера почну да се мешају у њихове проблеме и тако урушавају тај нови систем. Рођење детета је једно од најлепших догађаја у животу сваке особе, али често се и ту појаве проблеми због нове организације живота и нових улога. Међутим, то су ситуације у којима још увек може да се изнађе решење, кад су људи млади и имају капацитета за промену и кориговање односа. Ако особа жели да сачува породицу, онда ће прихватити да се мења, уколико је то потребно. Проблеми могу да се појаве у реструктурираним или степ породицама, које представљају нову брачну заједницу партнера који већ имају брак и развод иза себе. То су сложене породице са умреженим односима, у којима често долази до проблема са децом, посебно у периоду адолесценције. Често нам долазе управо такве породице.
Развод је понекад добро решење?
Ми увек гледамо шта може да се поправи и да ли је могуће да породица опстане. Нормално је да у неким фазама развоја породица пролази кроз разне проблеме, али је питање колико су људи спремни да реше свој проблем. Постоје ситуације када развод јесте најбоље решење и тада би требало припремити супружнике, који често не знају да их чекају други и озбиљни проблеми.
Порука за читаоце “Гласа Подриња”?
Чувајте своју породицу и негујте своје односе. Стабилно породично окружење је највеће богатство које човек може да има у свом животу.
Поводом Међународног дана породице, Саветовалиште за породицу и младе у оквиру Центра за социјални рад организује стручни скуп у Центру за стручно усавршавање са представницима основних и средњих школа. Тема је - Функционална породица и заједничко време као фактор функционалности.
У Центру за социјални рад, у току прошле године евидентирано је петнаест поремећних породичних односа, четрдесет и осам захтева за развод брака, шеснаест измена одлуке о начину одржавања личних односа, двадесет одлука о поверавању деце из брачних и четрдесет из ванбрачних заједница.
М. Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa