Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
ПОВРТАРСКА ПРОИЗВОДЊА

МАЧВА ПРЕКРИВЕНА ПЛАСТЕНИЦИМА

Испод најлона поврће боље напредује, више рађа и има бољи квалитет
Сваке године пољопривредници у општини Богатић гаје поврће на 3.500-4.000 хектара. Прошле су произвели око 40.000 тона парадајза, паприке и другог поврћа. Продају га на пијацама широм Србије.
И овог пута повртари су на време подигли велике пластенике испод којих се зелени парадајз и паприка. По производњи поврћа посебно се истичу пољопривредници из Богатића, Бадовинаца, Бановог Поља, Белотића, Црне Баре...
С друге стране ова производња није најбоље организована. Као и обично повртари су препуштени да се сами сналазе како за производњу, тако и пласман. Без обзира на то у Мачви се све већи број ораница бели од пластеника. И кад се размишља о новим програмима у пољопривреди све присутнија је жеља за новим производним капацитетима који би прихватили велику повртарску производњу.
- Обрађујемо 15 хектара ораница. Од тога увек је један хектар поврћа. Паприка обавезно, купус, парадајз... Сељаци су принуђени да сваштаре, каже Предраг Добошаревић угледни повртар из Бановог Поља.
Он обавезно “ћасира” младу паприку и купус, ставља под најлон где много боље напредује. Онда се наставља борба за квантитет и квалитет. Али без обзира на све крајњи добар резултат никада није загарантован.
- У сваком случају, мање-више захваљујући великом раду, могло се зарадити. Добра паприка, увек пронађе купца и повртарство је постало одлика целог села. Осамдесетих година за приколицу паприке, могао си купити трактор, наглашава Добошаревић.
Велики радник и заљубљеник у овај посао је и његов земљак Зоран Маштраповић. Зоран је пре пар година успео да под најлоном у, како воли да каже, “колеби” одгаји краставце у фебруару.
- То је заиста био успех и добра зарада. Под “колебама” (пластеници) поврће се одржи здравије и свежије. Наравно производња и квалитет су виши. Примера ради на појединим струковима парадајза произведем и по 10 килограма, додаје Маштраповић.
Бољи познаваоци ове производње истичу да је Баново Поље препознатљиво у Мачви по поврћу. Са око 100 хектара овдашњи произвођачи пласирају на тржишта широм Србије сваког лета око 4.000 тона парадајза и 3.500 тона паприке, као и преко 2.000 тона другог поврћа.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa