Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
БИЛИ СМО НА ПРАВОЈ СТРАНИ
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ

БИЛИ СМО НА ПРАВОЈ СТРАНИ

Дан победе над фашизмом, 9. мај, обележен је и ове године у Шапцу полагањем венаца на Доњошорском гробљу. Сваке године почаст изгинулим борцима одају преживели саборци, представници шабачког СУБНОР, Градске управе, Војске Србије, политичких странака које негују сећање на Народноослободилачку борбу: Социјалистичке партије Србије, Комунистичке партије, Шабачки социјалисти, као и удружења која поштују ослободилачку традицију.
-Доживео сам 92 године и тако дочекао и 72. годишњицу ослобођења и видим овде сада само два-три своја вршњака. Сваки 9. мај за мене је диван дан. Тада сам га дочекао у болници. Било је тада свега и свачега, али ипак, доживео сам да одгајим децу и да и њихова деца одрасту, каже Миодраг Вујић, један од преживелих учесника Другог светског рата.
Владимир Нинковић, председник градске организације СУБНОР подсетио је да је овај рат однео преко 50 милиона живота у целом свету. Шабац је такође поднео велике жртве.
-Више од 5.000 погинулих било је у нашем крају, али овај град је изнедрио и осам народних хероја и људе који су заслужни за ово што данас имамо. Њих морамо стално помињати. Народ који заборави своју прошлост заборавља и садашњост. Надам се да се ужаси рата више никада неће поновити, рекао је Нинковић.
Испред Градске управе венац на споменик је положио члан Градског већа Зоран Бортић који је истакао да је овај дан најсветлији у историји модерне Европе, јер је тада побеђен фашизам, који је назвао највећим злом 20. века.
-Окупили смо се да одамо почаст свим жртвама палим на антифашистичком путу. Овај дан нас обавезује да нашу децу и омладину васпитавамо у том духу. Најважније је имати свест о томе да је у НОР и борби против фашизма наша држава била на правој страни, на страни ослободилаца и то је утемељено у историју модерне Европе, истакао је Бортић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa