Инфо

23. децембар 2010.23. дец 2010.
ИКОНА - СИНТЕЗА ДУХОВНОСТИ, ТЕОЛОГИЈЕ И ЕСТЕТИКЕ

УМЕТНОСТ У СЛУЖБИ РЕЛИГИЈЕ

Целокупна византска уметност је у служби религије, и пуна је верских елемената. Један од најважнијих израза те уметности је икона, која представља изузетну синтезу духовности, теологије и естетике. Треба имати на уму да су преставе богова код предхришћанских религија, а затим и код западног хришћанства - биле конкретне, у смислу да је сваки од богова приказиван са одређеним личним карактеристикама. С друге стране визуелна презентација у православљу била је од самог почетка апстрактна, а свете лич
Реч икона долази од грчког „еикон“, што значи слика. То је уметнички и духовни приказ светаца или догађаја из Библије или предања. Од самог почетка иконе су средство комуникације цркве са неписменима. Презентација на икони је једноставна и лако се може разумети. Свети Јован Дамаскин је рекао да је икона „библија неписмених“, а сам чин њеног стварања назива се “писање“ а не сликање иконе. Најпоштованији лик на иконама је представа Исуса Христа, на другом месту је постовање лика Богородице, а на трећем месту долазе ликови светаца, предвођени са светим Јованом Крститељем.
У свакој цркви преграда која раздваја олтарски део од главног дела цркве ““ иконостас, је прекривен иконама, и то га чини најважнијим и најлепшим делом сваког православног храма. Иконостас је уједно симболична веза између светог - небеског и световног - земаљског, а такође представља границу између материјалног и спиритуалног.
Према својој намени иконе се деле на: Темплон (иконостас) и мобилне Иконе. Прве су трајно постављене на иконостасу, а друге су размештене по зидовима цркве, и повремено се мењају, у складу са црквеним календаром.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa