Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
Немачки мали Париз
ПУТОПИС: ОД ШАПЦА ДО ШАПЦА 4.200 КИЛОМЕТАРА – ДИЗЕЛДОРФ (4)

Немачки мали Париз

Шабац и Дизелдорф раздваја око 1.500 км, а повезује заједнички надимак. Главни град немачке покрајине Нордвестфалија називају, такође, Малим Паризом.
Дизелдорф је немачки центар високе моде, у Краљевској алеји су продавнице најпознатијих светских дизајнера и ловци на насловне стране. У том граду су, случајно, у познатим клубовима, откривене Клаудија Шифер и Хајди Клум.
Што је за Шабац Ваљево, то је за Дизелдорф Келн. Два града, на обали Саве и на обали Рајне, између осталог, позната су и по традиционалним вашарима. Њихов Кирмес са великим забавним парком траје 9 дана, а годишње га у просеку посети четири милиона људи.
У Дизелдорфу или ако се преведе са немачког језика ,,Селу на Дизелу“ можете да изнајмите стан у близини шеталишта за 35 евра за једну ноћ. Ако испред њега пронађете и паркинг место, онда сте прави срећник. Град, за разлику од места у Баварској, живи 24 сата. Због многобројних кафића, клубова и ресторана, чувени ,,Алтстадт“ називају најдужим баром на свету. Многи у Стари град долазе само због старог пива које се прави по јединственом рецепту. Колико пива попијете, толико вам цртица конобар забележи на подметачу и на тај начин касније наплати рачун. За разлику од Минхена, у Дизелдорфу се служи пиво у чашама од 0.25.
Нивеа, Хенкел, Водафон из Дизелдорфа су освојили свет. Торањ и највећи дигитални сат, мостови, песник Хајне, музеји и цркве могу се видети на скоро свакој разгледници и брошури из тог града. Али, шетњу поред Рајне, ипак морате да доживите.
У Медијској луци, новом делу града, на први поглед, сваког туристу ће освојити три футуристичке зграде са извијеним линијама, без ивица. Познати архитекта Френк Гери и у Дизелдорфу је оставио свој печат. Шеталиште дуго километар и по је идеално, између осталог, за дружење и вожњу бициклом. Има природну хладовину и чесме за освежење. Немци су мислили на све, ако немате друштво, можете поред Рајне узети уз жетон књигу и, наравно, вратити је касније на своје место. На степеницама, уз поглед на реку, окупљају се углавном млади и туристи из целог света. Традиција је да флашу из које попијете било који напитак не баците у канту већ оставите. Они који немају довољно новца убрзо ће наићи, узети је, продати и на тај начин обезбедити оброк за тај дан.
Дизелдорф има око 600.000 становника од којих су 15% странци. У њему живи највећа заједница Јапанаца у Европи као и многобројни Грци, Турци, Пољаци, Италијани и наравно Срби.

ШВАЈН ЈАНЕЗ
Центар Дизелдорфа обилује ресторанима испред којих се чека не би ли окусили укусан залогај из скоро сваког дела света. Занимљиво је да најбољу коленицу прави Словенац. Зове се Јанез, а ресторан „Швајн Јанез“. У овом ресторану су свакодневно гости са наших простора и особље се увек развесели када се на нашим језицима наручује коленица. Поред наших људи, занимљиво је да гости са далеког истока – Кинези и Јапанци, „тамане“ коленице као да је у питању обичан хамбургер.




В. М. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa