Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
НОВ НАЧИН КОНТРОЛЕ БРЗИНЕ НА АУТО-ПУТЕВИМА

НЕМА ВИШЕ ЈУРЊАВЕ

Мерење просечне брзине на ауто-путевима у Србији почело је ових дана. Нови систем ће се ове недеље још уходавати. Још се поуздано не зна ни да ли ће возаче који прекораче дозвољену брзину, полиција заустављати одмах по проласку кроз наплатну рампу или ће им казне стизати на кућну адресу. Пројекат спроводи Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Јавним предузећем “Путеви Србије”.
-На ауто-путевима у Србији током 2015. године живот је изгубило више од 60 особа, док је током 2016. године погинуло око 50 лица. Ми намеравамо да, у наредном периоду, још више смањимо овај тренд погинулих предузимајући овакве и сличне мере. Министарство унутрашњих послова и убудуће ће наставити да спроводи различите превентивне и репресивне активности како би унапредило безбедност на путевима, изјавио је директор Полиције Владимир Ребић.
За возаче пролазак кроз наплатне рампе остаје исти. Наплатне рампе имају камере које очитавају регистарски број возила и бележе време када је аутомобил прошао. Сада су све наплатне кућице синхронизоване, односно све имају исто референтно време, тако да ће се тачно знати када је возило ушло, а када изашло са ауто-пута. Обављено је детаљно мерење свих деоница на којима ће бити пуштен овај систем наплате.
Када возач узме картицу при уласку на ауто-пут, на њој ће бити забележено тачно време, а тако и код исласка. Километража подељена са временом даће просечну брзину, која ће такоће писати на картици која се добија приликом изласка са ауто-пута.
Пресретачи, као и радари и даље ће снимати брзину на ауто-путевима, због тога да возачи не би стајали успут да изгубе време и тако смање просечну брзину вожње.
На ауто-путевима у Србији прошле године је погинуло око 50 особа, а 2016. око 60. Ребић је истакао да ова и сличне мере имају за циљ да се овај број још више смањи.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa