Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
Расветлимо страхове и незнање
Асоцијација Дуга организовала “Живу библиотеку”

Расветлимо страхове и незнање

“Од укупно 22, чак 19 живих књига је са територије Шапца, што довољно показује о свести наших грађана и грађанки, па и о самој ситуацији у граду. Заиста можемо говорити о Шапцу као о једном отвореном граду са много мање дискриминације него у осталим градовима Србије”
Асоцијација Дуга је по други пут на Шабачком централном тргу организовала “Живу библиотеку” под називом “Не суди књигу по корицама”. Жива библиотека је методологија која постоји више од 30 година и која доноси најбоље резултате у разбијању наших стигми и предрасуда према људима различитим од нас. Књиге у “Живој библиотеци “ су људи који припадају разним вулнерабилним популацијама или они који могу говорити у њихово име. Овај догађај организован је у сарадњи са Градском управом Шабац и Миксером у оквиру ШЛФ, а скуп је отворио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- Битно је да свако може слободно да одлучује о свом животу. Важно је да те одлуке које често значе живот у некаквом друштву које није слободно и демократско наиђу на отпор. Ми у нашем граду желимо да ствари сагледавамо другачије. Желимо да будемо пристојно, уређено друштво у коме свако има право да одлучује. Одлуке које су везане за наш живот често имају много утицаја на друге и ти утицаји могу да буду добри и лоши. Ми желимо да буду само добри - истакао је градоначелик Небојша Зеленовић.
Ове године, грађани и грађанке Шапца имали су могућност да читају 22 књиге, које су и прошле године биле најчитаније. Догађају је присуствовало 92 особе, док је било 173 читања. Најчитаније су биле књиге: геј особе, бивша корисница наркотика, особа која је променила пол и жртва породичног насиља.
-Овогодишњу библиотеку подржава Град Шабац, Савет Европе и Канцеларија повереника за заштиту равноправности. Имамо 24 живе књиге које припадају свим вулнерабилним популацијама које су иначе препознате у Националној стратегији за борбу против дискриминације. На моје велико задовољство могу да кажем да је чак 19 живих књига са територије Шапца, што довољно показује о свести наших грађана и грађанки, па и о самој ситуацији у граду. Заиста можемо говорити о Шапцу као о једном отвореном граду са много мање дискриминације него у осталим градовима Србије - истакао је председник Асоцијације Дуга, Александар Прица.
Миксер, као организатор ШЛФ, препознао је овај пројекат као битну ствар која се мора наћи у програму летњег фестивала.
-Асоцијација Дуга је са овим пројектом нешто што Миксер заиста подржава. Јако смо поносни на то што је овај пројекат постао део фестивала јер заиста сматрамо да не треба судити о књизи само према корицама. Људи могу тако да погреше, а ово је прави начин да се некакви страхови и незнање просто расветле. Незнање рађа страх, а ми смо ту да се не бојимо да живимо један леп живот сви заједно, а овај пројекат заправо лепо одсликава ту идеју – навео је Ратко Ракин, ПР менаџер Миксера и ШЛФ.
Важност и значај овог пројекта истакао је и Члан градског већа, Игор Марсенић.
-Да бисте некога разумели морате да га познајете, а да бисте познавали некога морате да разговарате са њим. Због тога је методологија Живе библиотеке изузетно важна. Можемо да разговарамо са свим оним особама које припадају различито дефинисаним групама и популацијама, који изазивају страх и узнемирење можда код неког од нас само зато што их не познајемо. Грађани могу да разговарају са великим бројем људи и да тај страх непознавања нестане. Веома је важано што је један овакав догађај у оквиру летњег фестивала зато што треба да отварамо просторе дијалога, просторе у којима ћемо моћи слободно да разговарамо о свим темама које су за нас непознате – истакао је Игор Марсенић.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa