Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
УРБАНА ОАЗА НА САВИ
ОДРЖАН 15. ШАБАЧКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ

УРБАНА ОАЗА НА САВИ

Петнаести Шабачки летњи фестивал “2017. Оаза” у организацији Миксера, отворила је Регионална дечја филхармонија коју је водио диригент Љубиша Јовановић, са чувеним виолинистом Јованом Колунџијом. Концерт на бини међу зидинама старе шабачке тврђаве почео је извођењем валцера “На лепом плавом Дунаву”.
На бину су први изашли чланови групе Кал, које је предводио Драган Ристић. Инспирисаност новоталасним звуком раних осамдесетих година прошлог века испољили су извођењем класика “Црно бијели свијет” групе Прљаво Казалиште. Програм се наставио босанскохерцеговачком сензацијом - Мостар Севдах Реунион. Са великим нестрпљењем, публика је ишчекивала излазак на сцену ултимативног регионалног деспарада Дарка Рундека. Дарко је свој наступ започео песмом “Транзит”, што је публика поздравила бурним аплаузом. Фасцинантном харизмом и јединственом појавом Дарко је од почетка вешто манипулисао осећањима одушевљене публике Шабачког летњег фестивала.
Љубитељи електронског звука су за то време своје место пронашли на бини “Тврђава” где су наступали Игор Д, Никола Вемиш, Маркус Воргул и Дејан Милићевић, уз које су најупорнији клабери дочекивали ново фестивалско јутро. Првог дана кроз капије фестивала прошло је више од 5.000 људи.
Миксер као организатор овогодишњег ШЛФ потрудио се да овој манифестацији, у години јубилеја, прошири поље деловања које се ван музичког тицало друштвеног активизма, уметности, културе и децентрализма. Након изузетно узбудљивог дана који су обележиле две трибине „Децентрализација културе“ и „Урбана мобилност као инструмент одрживог развоја града“ у шабачкој Синагоги, као и отварање “Живе библиотеке” на Тргу ђачког батаљона, уз присуство градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, све је било спремно за друго фестивалско вече.
На самом почетку окупљенима су се представила два неафирмисана бенда препоручена од стране култне рокенрол емисије „Бунт“ РТС. Састав Ларска из Крагујевца и победници овогодишњег „Бунт рок фестивала“ београдски састав Вива Вопс. Искусни музичари који су под окриљем новооформљеног бенда, направили су несвакидашњу комбинацију рока, хип-хопа, попа, хард кора, хард рока.
Почетак официјалног дела ударне фестивалске вечери озваничио је наступ групе Е-Плаy. У својој готово двадесетогодишњој каријери Е-Плаy су изградили свој препознатљив израз.
Друго вече ШЛФ, за разлику од претходног, карактеришу агресивнији, ангажованији и бучнији састави. Група Бјесови, перјаница српског алтернативног рока, поново је оправдала велика очекивања публике. Овај бенд не само да одолева времену већ је и даље инспирација многим надолазећим генерацијама што је летимичним погледом било апсолутно упадљиво.
„Добро вече Шабац! Ми смо Психомодо поп, рокенрол група која постоји нешто више од тридесет година што је готово научно-фантастични податак...“ кроз смех се шабачкој публици обратио Давор Гобац. Овај хрватски еџ YУ панк феномен љутито и жустро бранио је своје позиције и стечену репутацију. Искусно састављена листа песама није оставила равнодушним никог. Како оне који сада имају шеснаест тако и оне који су тог узраста били давно, давно када је култни албум „Година змаја“ изашао. У топ форми, усвирани и енергични Психомодо поп закувао је атмосферу испред пуне главне бине ШЛФ.
Оно што је шабачка публика друго вече највише чекала ипак је био наступ Гоблина. Гоблини су шабачки бенд и то им никако не даје за право да на свом терену буду лежерни. Гоблини у ствари то никада нису ни били, а посебно пред својом публиком. Голуб и другари, толико година незаустављиво држе у приправности хорде фанова, регрутујући нове. Започели су наступ несвакидашње уз ретко извођену пему „У одбрани зла“, наставили са „Ања волим те“, „Сплет околности“, „Не требам никоме“, „Далеки пут“, „Луна“, „Воз“, „Има нас“. Публика је хтела још и добила је „Марјане, Марјане“, „Деца из комшилука“, „За Лорену“ а потом опет „Ања“ и „Има нас“, да се зна ко је главни.
„Тврђава“ стејџ био је стециште заљубљеника у клупску културу. Најоданија публика је ту репутацију оправдала својом посвећеношћу музици коју су вртели ди-џејеви Сале, Горан Старчевић, Функерман, Иван Јањић и у освит новог дана Лаура 2000.
Извођачи који су обележили треће вече фестивала, недељу 30. јул су: Рандом, Стерео Банана, Група Бабе и Дамир Урбан&4 на Маин стаге, док су на ДЈ стаге наступили СоулМарк & Субгенетицс, Лехар, Магдалена, Афтер Аффаир.
Након паклено врућег дана током наступа нишке хип-хоп атракције, бенда Стерео банана, Шабац је освежио ветар праћен претећим кишним облацима. То је мотивисало окупљену публику али и Стерео банану да наступ буде још бољи и забавнији. У наставку вечери претеће невреме претворило се у пљусак током наступа легендарног састава Бабе. „Шта је било, нећемо ваљда сада сви да се разбежимо“, поручио је Жика са бине. Публика је бурном реакцијом и аплаузом пружила адекватан одговор, па је свирка могла да се настави.
Иако покисла, публика је стрпљиво чекала излазак Дамира Урбана на бину. Директор Миксер Хауса, Иван Лалић у име организатора овогодишњег ШЛФ, поздравио је окупљене и захвалио им се на стрпљењу, позвавши их да остану до краја јер су Урбан & 4 спремни за наступ. Дамир Урбан, хваљени регионални алтернативни поп музичар инспирисан новим таласом, припремио је сет листу којом је окупљене провео кроз комплетну каријеру. У средишњем делу наступа присутне је одушевио освртом на своје златне почетке изводећи култну песму „Моја вода“ свог старог бенда Лауфер. У готово двосатном епском и свирачки супериорном наступу Урбан & 4 на велелепан начин привео је крају програм на главној бини овогодишњег Шабачког летњег фестивала.
На бини “Тврђава” забава такође није престајала. Заљубљеници у електронске плесне ритмове уживали су у сетовима диск џокеја Соулмарк & субгенетицс, Лехар, Магдалена а до раних јутарњих сати музику су вртели Афтер Аффаир. Освит новог дана означио је крај 15. Шабачког летњег фестивала.
К.Јекић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa