Инфо

17. август 2017.17. авг 2017.
Може ли се раскинути уговор
НЕВОЉЕ НАШЕ СУГРАЂАНКЕ СА КАБЛОВСКИМ ОПЕРАТЕРОМ

Може ли се раскинути уговор

Недавно се редакцији “Гласа Подриња” обратила наша суграђанка Ангелина Петковић, пензионерка, која има проблем са кабловским оператером СББ. Проблем је настао када је Ангелина схватила да ће је пакет њихових услуга коштати знатно више него што је мислила, а уговор је практично немогуће раскинути.
-Користим њихову кабловску телевизију и хтела сам да први пут уведем интернет. Када сам питала колико ће то коштати речено ми је 1.800 и схватила сам да ће то бити укупна цена, а не само за интернет и да ће толико бити додато на постојећи рачун који плаћам. Када су дошли да ми наместе рутер потписала сам уговор у ком није наведена цена. Тек тада сам од радника који су то инсталирали сазнала да само интернет кошта 1.800. Укупна месечна обавеза је око 3.000 динара што је за моју пензију много. Да сам то знала никада не бих ни тражила овај пакет, објашњава Ангелина.
Када је отишла да покуша ра раскине уговор у пословници су јој рекли да то није могуће. Од дана потписа уговора прошло је 18 дана. Члан 9 уговора наводи да “Обе уговорне стране могу једнострано раскинути уговор, писаним путем без образложења, са отказним роком од 30 дана”.
Када смо контактирали СББ у Београду речено нам је да је за отказе пакета рок 14 дана, а да се рок од 30 дана односи само на телефонију.
Зоран Николић из Организације потрошача Крагујевца објашњава да сваки уговор са оператером има одређени рок трајања. Код конкретног пакета минимално трајање је 24 месеца.
-Уговор је закључен на неодређено време, а минимум је 24 месеца. Рок од 30 дана, који је овде наведен, односи се на време после тих 24 месеца. Ако је уговор закључен у пословници онда не може да се раскине уопште, а ако је преко посредника рок је 14 дана, објашњава Николић.
Ако би уговор био раскинут раније морале би да се плате све преостале рате до истека 24 месеца. Николић, међутим, наводи да када се уговор потписује ван пословнице, неопходно је да купац добије и образац о одустанку од уговора. Ангелина каже да тај образац није добила, тако да рок од 14 дана за одустанак није ни почео да тече. Тако би недостатак овог обрасца могао да буде основа за раскид уговора.
Ова прича још није добила епилог. Ипак, намеће се закључак да пре било каквог потписивања уговра свако мора да буде бар мало адвокат.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa