Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
НИКОЛА ЂУРИЧКО, ГЛУМАЦ И ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА ПСГ

НЕКО КУПИ ДИПЛОМУ, А НЕКО УЧИ

“Неки медији ће нон-стоп да имају инспекцију, а неки други медији је у животу неће видети. Неко може да купи диплому, а неко мора да иде у школу. Политика се превише бави нама. Ми као слободни грађани морамо да се удружујемо и да пробамо да нађемо начин да нађемо неки нови напротив политике, јер ово што се дешава, ова партократија, или клептократија, бојим се да то није то”
Наш познати глумац Никола Ђуричко недавно је постао члан Председништва Покрета слободних грађана на чијем се челу налази Саша Јанковић. Одмах после те информације, један таблоид који је недавно продат, објавио је да је управо Ђуричко кандидат ПСГ за градоначелника Београда.
Ђуричко не жели ни на који начин да учествује у, како каже, спину режима.
- То је “Ало” писао, и онда су на ту новину кренули да реагују други, неки аналитичари који су причали о томе зашто ја не би требало да будем градоначелник. То је класичан спин којим се служи ова власт и они то раде нон-стоп, или тако новинари просто сами од себе изводе ту врсту лупинга. Прво, избори нису расписани, друго, градоначелника не бирамо ми грађани, већ Скупштина, тако да ко буде имао већину у градском парламенту имаће и градоначелника. Када „Ало“ нешто напише , не желим у томе да учествујем – каже Ђуричко.
Он објашњава да улазак у активну политику не подразумева да се он професионално бави политиком и да ће неко да га плаћа за то, као што ми плаћамо ове наше политичаре.
- Ми у ПСГ имао жељу да нашу земљу уљудимо, да је доведемо у неке правне оквире и норме и то је наша интимна борба и жеља. На жалост, ту има мало политике, а много неког обичног рада, премишљања и домишљања шта то нама недостаје. По мени је то – правни систем. Код нас тај систем не важи за свакога, јер неко може да гради нелегално, а неко не. Неки медији ће нон-стоп да имају инспекцију, а неки други медији је у животу неће видети. Неко може да купи диплому, а неко мора да иде у школу. Политика се превише бави нама. Ми као слободни грађани морамо да се удружујемо и да пробамо да нађемо начин да нађемо неки нови напротив политике, јер ово што се дешава, ова партократија, или клептократија, бојим се да то није то – истиче наш саговорник.
Он се дотакао теме радова у Београду и чињенице да се власт озбиљно припрема за изборе.
- Мислим да су претерали са тим радовима, јер је онемогућено кретање градом. То има за резултат да Хитна помоћ стоји у Немањој и не може да стигне до пацијената. И опет се ради о спину – зар не видите како је све ово што радимо лепо, а биће још лепше. Кључни проблем Славије је саобраћај, а не естетика. Они кажу како је сада тамо лепо, како је лепа фонтана која је плаћена 1,8 милиона евра, а таква иста може да се купи за 200.000 на Алибаби. То је као да ја узмем теби 2.000 евра и направим ти лепу фризуру и кажем ти како ти сада лепа коса, и то је у реду, али је проблем што ти имаш упалу уха и боли те. Важно је да имаш лепу фризуру. Они нама то раде, зезају нас – напомиње Ђуричко.
Наш глумац додаје је понекад стварно помисли да ова власт мрзи своје грађане.
- Бивши председник Србије Томислав Николић урадио је једну добру ствар и поднео је оставку на место председника странке. Актуелни председник то није урадио и ја осећам да је он председник само својим партијским другарима. Тако се осећам и у Београду. Ако ниси њихов, онда ниси добро прошао – истиче он.
По њему Београд на води више не припада Републици Србији, нити Београду, то је екс територија која је ван устава.
- За ту територију одговара сада наш председник, а онда премијер, али именом и презименом, не функцијом, и нека друга страна коју ми не знамо и не познајемо је. Цела Србија финансира пројекат који представља лично богаћење једне фирме. То је врста безобразлука и бахатог отимања централног дела града Београда. Ако је тачно оно што се прича по Србији да се уђе у СНС, добије посао за неке новце, а онда се десет одсто од тог новца да партији, можете да замислите колико је пара онда за Београд на води – прича Ђуричко.
За разлику од владајуће странке, у ПСГ одлуке не доноси један човек, већ се разговара, удружује, сучељава. То, како он каже, може да ради он у својој странци, али у ПСГ не, наглашава Ђуричко.
СНИМИО ФИЛМ СА
ЛАЗОМ
Поново су глумци и остали уметници у првом реду. Губе ли посао због тога?
- Нећете веровати, баш смо Лазар Ристовски и ја снимили један филм. Драган Маринковић, редитељ, звао ме је за улогу, а Лаза је његов продуцент. Био сам мало резервисан како ће то да прође, Лаза је, међутим, доста лепу ствар изјавио за новине. Рекао је да јесмо на супротним политичким странама и другачије мислимо, али то не значи да не можемо заједно да радимо – закључио је Ђуричко.
Н. К.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa