Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
ОДЛУЧИВАЊЕ У РУКАМА ГРАЂАНА
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ПОСЕТИО ДОЊУ РУМСКУ И ГРУШИЋ

ОДЛУЧИВАЊЕ У РУКАМА ГРАЂАНА

“Важно је када видите да се село сложи око једне ствари која није везана само за њихове личне интересе, него за јавно добро других мештана којима је у овом тренутку потребније помоћи. То је права народна воља”, истакао је Зеленовић
Градоначелник Небојша Зеленовић, посетио је протекле седмице Доњу Румску и Грушић. Циљ његове посете био је разговор са мештанима ових села о плановима за уређење села и реализацији градске одлуке о трошењу новца од пореза.
У Доњој Румској у списак уписано 75 одсто мештана
У списак код анкетара, у овом поцерском селу уписано је 75 одсто мештана, разположених за давање предлога и гласање. Према речима Љиљане Лукић, градске поверенице, Доња Румска има око 200 домаћинстава, а располаже са 728.000 динара.
Мештани Доње Румске усагласили да је уређење пута у Ђерића мали пројекат који треба пре свих реализовати.
-Грађани су били расположени да учествују у анкети, тако да смо имали јако добар одзив. Углавном су се сви сложили да морамо урадити пут за Ђерића малу, која је једина после свих пројеката који су рађени на овој територији, остала без пута и уличног светла. Један од предлога је и сређивање сеоског гробља - истакла је Љиљана Лукић.
Градоначелник Шапца, исказао је задовољство чињеницом да све већи број становника сеоских месних заједница схвата важност и могућности одлучивања о томе како ће средства од пореза на имовину бити потрошена.
-Јако је важно када видите да се село сложи око једне ствари која није везана само за њихове личне интересе, него за јавно добро других мештана којима је у овом тренутку потребније помоћи. То је права народна воља. Управо смо то хтели да постигнемо и надам се да ћемо исту ствар урадити и у другим селима - истакао је Небојша Зеленовић.
У Грушићу приоритет дубински бунар
У Поцерском селу Грушић, мештани су такође решили да се упишу у спискове код анкетара и укључе у одлучивање о трошењу новца у њиховој заједници. Шездесет одсто људи из ове Месне заједнице се уписало у спискове код анкетара, а оно око чега су се становници овог места сложили да је приоритет дубински бунар.
-Разлог из ког су се људи у овом селу одазвали оволиком упису је дубински бунар. Имамо проблем са водом, увозимо је из Десића и Милошевца. Такође, пут на релацији Варна - Грушић је толико лош да свакодневно уништавамо своја превозна средства али нам је за сада ипак, важнији дубински бунар. То нам је неопходно да би село могло да функционише – објашњава мештанин Јовиша Тешић.
Градончелник Небојша Зеленовић, истакао је да је ово јединствена ствар која се дешава у Шапцу и нигде другде у Србији, док је Помоћница градоначелника Шапца, Јелена Топаловић Петровић, овом приликом , подсетила је грађане да времена за уписивање има још.
-Практично до дана непосредног изјашњавања мештани могу да се упишу у спискове код анкетара. На тај начин обезбедиће себи могућност да гласају о ономе што је за њих најбитније у њиховој месној заједници - поручила је Јелена Топаловић Петровић.
Ми у Шапцу бринемо о стварним потребама људи
-Ми у Шапцу бринемо о стварним потребама људи. Јако је лепо чути да у селима као што је Грушић, грађани имају потпуно јасно идеју шта би желели и шта је за њих наважније. Драго ми је што је преко половине мештана одлучило да учествује у процесу непосредног изјашњавања и да донесе одлуку о томе шта је за њих најважнија ствар. Одлуку о томе више нећу доносити ја нити то може ни премијер ни председник. О томе одлучују исључиво мештани - истакао је градончелник Небојша Зеленовић приликом посете Грушићу.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa