Инфо

3. фебруар 2011.3. феб 2011.
САВИНДАН У РАДОВАШНИЦИ

ШКОЛА СА ТРИ ЂАКА

Школска слава обележена и у школи са најмање ученика. Три девојчице похађају четвороразредну школу у Радовашници. Неразвијеност села одразила се и на наталитет
Као и у већини школа широм Србије и у Радовашници, малом селу сазданом на падинама Цера, обележена је школска слава Свети Сава. По традицији и како то ред налаже ђаци ове четвороразредне школе која је у саставу шабачке основне „Николај Велимировић“, прво су посетили манастир Радовашница, од братства добили пригодне поклоне а онда у својој учионици славили по свим православним обичајима уз присуство родитеља, родбине и гостију.
И читава прича била би уобичајена, ништа другачија од многих села у Србији, да овде у та четири разреда не иду само три ђака, три девојчице, у први, други и четврти. Сестре Александра и Андријана Зеленковић тог дана су биле нерасположене што им се није на слави придружила и трећа ученица Марија Живановић, која је због болести изостала. Међу гостима је био и мали Аца Зеленковић који ће тек за две године поћи у школу, што је још један наговештај будућности за младе у овом селу.
Учитељица Олгица Ивановић овде предаје већ три године и задовољна је како ђацима тако и условима у школи али не и бројем ученика. Води три дневника, предаје по три програма и каже да је једина мана тог рада што деца немају конкуренцију како је то у бројнијим школама и одељењима где се и у учењу ствара такмичарски дух. Страхује да не дође до укидања школе у селу, и поред обећања надлежних у просвети, јер то би за децу био велики напор и овако до школе пешаче око два километра а у зимским условима када аутобус не може да стигне до центра пешачење би било знатно дуже. Овако деца долазе у топлу школу о чијој уредности се брине Драгица Ивановић, а недавно је и у школском дворишту асфалтиран терен тако да су сада услови знатно погоднији и за разноврсне спортске активности.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa