Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
СМЕХ ЈЕ НАЈБОЉИ ЛЕК
ОДРЖАНА 49. ЧИВИЈАДА И 10. ЈУБиЛаРНИ ЧИВИЈАШКИ КАРНЕВАЛ

СМЕХ ЈЕ НАЈБОЉИ ЛЕК

Ове године, одржан 10. јубиларни Чивијашки карневал и 49. “Чивијада”. У периоду од три дана посетиоци могли да виде Дечји карневал, Велики међународни карневал, Карневал кућних љубимаца али и бројне пропратне манифестације
Дух Шапчана, њихову спремност на шалу и доскочицу осликава манифестација коју традиционално славимо сваког септембра. Од пре десет година њу прати и Чивијашки карневал. Као и претходних пута Карневал је почео на исти начин. Почасни гост из Шведске Ларс Алгел и координатор карневала Радушко Јанковић дигли су заставу испред зграде Градске управе, уз присуство незапамћеног броја домаћих и иностраних гостију.
-Врло сам срећан што сам дошао у Шабац јер сам први пут ове године, с обзиром на то да долазим из Шведске, осетио лето. Чуо сам много лепих ствари од мојих пријатеља о Шапцу и драго ми је што сам овде. Надам се да ћу уживати - изјавио је Ларс Алгел.
После подизања заставе уследио је Карневал кућних љубимаца који су у дизајнираним костимима продефиловали бином у пратњи својих власника, а први дан Чивијаде, обележила је и изложба младе Јелене Чолић. У њене руке, отишло је прво признање које носи име прерано преминулог младог уметника Милоша Симића. Уметница се поносно захвалила на додељеној награди коју јој је уручио заменик градоначелника Душан Костадиновић.
-После ове изложбе која ми буди велики, јак мотив да наставим даље, даћу све од себе да оправдам ову награду Милоша Симића који је био изврстан уметник - истакла је Јелена Чолић.
Чивијада не може да прође без стављања чивије у точак, па је и ове године пажња посвећена манифестацији “Нек се точак покрене”. Након тога, уследио је наступ вокалне групе “Шапчанке”, а потом неизоставна “Шампитијада” где је прво место однео Лука Белић. Исте вечери пред Шапчанима је наступила наша суграђанка Сања Васиљевић.
Осим награда за слатки део манифестације, додељене су и награде за најбоље приче, афоризме и цртање карикатура. На градском конкурсу “Чивијада 2017” за најбољег карикатуристу проглашен је Зоран Михаиловић. Прву награду за сатиричну причу освојио је гост из Сомбора Томислав Дрвара, а први пут у Чивијашкој Републици друго место за афоризам освојио је Македонац Маријан Ангеловски.
-Колеге су ми доста причале о овом фестивалу. Познато ми је да је реч о престижној манифестацији и јако сам срећан што сам баш овде добитник награде - истакао је Ангеловски.
“Дођите да збијамо шалу, да се смејемо јер је смех једини, најдуховитији, најлековитији, најјефтинији лек на свету” - поручио је другог дана чивијашки добошар у позиву чивијашима да дођу на белосветски вашар хумора и сатире. Док је добошар на градским улицама позивао на традиционалну манифестацију, гости земље и окружења крчкали су ћуфте у сосу.
-Ово је десето чивијашко крчкање. Ми пратимо на неки начин Чивијашки карневал и имамо десет екипа. Ту су људи из 14 градова, који кувају ћуфте у бећарцу. Да традицију нема само Чивијада већ и крчкање показује долазак гостију из Тузле којима је ово 4. посета Шапцу - истакао је Славиша Савић, представник Удружења параплегичара.
За најбоље припремљене ћуфте у сосу обезбеђене су и награде, а подршку особама са инвалидитетом пружили су и ученици шабачке Економско-трговинске школе.
Извођењем народне музике чланова културно уметничких друштава, чивијашким колом, као и претходних година започео је трећи дан Чивијаде, а Чивијашка Република и њени становници добили су новог председника.
-Задужење председника је пре свега да не пристане ни на шта друго него да буде председник. Кад год неко потури било шта да уради, мора да каже - ја сам председник, то није мој посао. Апсолутно председниковање. Цео живот сам се спремао за ово. Био сам својевремено и министар, а сад је ред да будем председник. Имам своју републику, коју ценим, поштујем и волим, као и Чивијаше. Они морају да знају да ниједно обећање нећу испунити, да ћу настојати максимално да их исцедим, узмем душу и задњи динар из џепа, јер једноставно желим да напредујем - истакао је председник Чивијашке Републике Бранислав Лечић.
Након примопредаје председничких дужности уследио је Карневал беба и трудница који је одушевио присутне, али ни интересовање за Велики међународни карневал није било ништа мање. Градом је продефиловало 35 трупа, а гости из земаља окружења су већ традиционално део шареноликог програма. Учесници карневала сложили су се да добро дружење ни овога пута није изостало а организатори да је све протекло у духу манифестације.
-Иако је стари председник Чивијашке Републике донео титулу суперлигаша, освојили смо титулу у рукомету, ми смо га ипак сменили. Није испунио сва своја обећања а поверење смо дали Браниславу Лечићу. Изабрали смо новог председника Чивијашке Републике. Све оно што смо планирали ове године спровели смо у дело. Мислим да су наши суграђани и сви гости имали прилику да уживају у бројним занимљивим садржајима - истакао је Срђан Митрашиновић, председник ТОШ.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa