Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
ДУГ ПУТ КА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈИ

Шабац трпи вишедеценијску неправду

За време некадашње Југославије јасно су биле подељене надлежности између република, покрајина, округа, општина и месних заједница. Закон донет 1996. године одузео је многе ингеренције јединицама локалне самоуправе, па чак и централизовао њихову имовину. После тога реч децентрализација добијала је на цени пред сваке изборе. Највише ју је арчио Млађан Динкић, који је и име своје експертске странке променио у Уједињени региони. Драга је и Војвођанима, уз обавезно питање „Где су наши новци“.
Повратак децентрализацији десио се 2004. године. Средства од пореза враћена су градовима и општинама 2011. године. Међутим, од ове године јединице локалне самоуправе део својих прихода поново ће морати да дају држави.
Још једна предизборна фраза је и „Србија није само Београд“, али главни град и даље остаје баш то, главни за све. Илузија децентрализације ствара се тако што се у унутрашњости отварају шалтери државних институција. Истраживање из 2015. године показало је да је у више од 90 одсто општина плата мања од републичког просека.
Где је ту Шабац? Иако по броју становника, економској развијености, географском положају, заслужује да буде центар округа ипак то није. Ниједна државна институција није смештена у Шабац. Привредна комора налази се у Ваљеву, као и Школска управа. Завод за заштиту споменика такође. Шапчани и на поједине медицинске прегледе, као нпр. магнетну резонанцу, морају у Ваљево.
Лозница, нпр. иако има дупло мање становника него Шабац, много мању територију и неупоредиво неразвијенију индустрију има дупло више ватрогасних возила, која су и знатно новија. Ватрогасне јединице у надлежности су Републике. Значи ли то да су некоме животи грађана Лознице вреднији од живота грађана Шапца?
Србија је подељена на пет региона: Регион Војводине, Београдски регион, Регион Шумадије и Западне Србије, Регион Јужне и Источне Србије и Регион Косова и Метохије. Према овој подели, установљеној Законом о регионалном развоју, Шабац припрада региону Шумедије и Западне Србије. Фудбалски савез Мачванског округа тако је под ингеренцијама више од 200 км удаљеног Крагујевца.
Некада прва варош Србије, Шабац је у време Обреновића био први у много чему. На значају је изгуби још у време Краљевине Југославије. Наредних деценија и власти само се наставило са праксом давања важнијих улога мањим градовима.
Изгледало је да нешто креће набоље када је 2009. године Шабац добио Управу за аграрна плаћања. Међутим, накратко. После само пар година успешног рада премештена је, изненађујуће, у Београд. Као разлог је наведена неусловност објекта. Објашњење је било мало уверљиво, али до данас се ништа није променило.
Сада очигледно није прави моменат да Шабац очекује исправак дуготрајне неправде. Остаје нада да ћемо некада и то доживети.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa