Инфо

19. октобар 2017.19. окт 2017.
ШАБАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ
ПРЕДСТАВНИЦИ АМБАСАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ И ШВАЈЦАРСКЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ ШАБАЦ

ШАБАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Представници Амбасаде Швајцарске и Швајцарске развојне агенције оценили су предстојеће гласање о трошењу новца од пореза на имовину у сеоским и приградским месним заједницама као пример добре праксе и истакли да то није свакодневица у Србији.
Они су се састали са представницима Града Шапца у Градској кући, где им је представљен процес непосредног изјашњавања који се ове јесени одвија у шабачким сеоским и приградским месним заједницама.
- Представници града Шапца гостима из амбасаде Швајцарске и Швајцарске развојне агенције представили су модел враћања средстава прикупљених од пореза на имовину сеоским месним заједницама. Овај процес је у потпуности компатибилан са онима у Европи и Швајцарској. Очекујем да ћемо са нашим партнерима успоставити сарадњу, научити из њихових позитивних искустава и унапредити модел који примењујемо у Шапцу – рекао је Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца.
Представници Амбасаде и Швајцарске развојне агенције презентовали су домаћинима Програм реформе пореза на имовину, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина.
-Разговарали смо о пројекту који финансирамо јер желимо да помогнемо свим локалним самоуправама у Србији, не само Шапцу, да прикупе и повећају приходе од пореза на имовину и да унапреде комуникацију с грађанима. Шабац је кренуо добрим путем, који није свакодневица у Србији. Слична пракса постоји у Швајцарској где се грађани у локалним срединама изјашњавају да ли су сагласни да се порез повећа или смањи. Они те одлуке доносе врло рационално, посматрајући начин на који градска власт инвестира новац прикупљен од пореза. Шабац је кренуо у сличном правцу и ми у томе видимо одрживост и добру праксу - истакли су представници Амбасаде Швајцарске и Швајцарске развојне агенције.
Делегацију из су чинили Александар Груанер, Наташа Чорбић и Сања Семера из Швајцарске развојне агенције, као и Петар Василев из Амбасаде Швајцарске.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa