Инфо

19. октобар 2017.19. окт 2017.
ДА НАС БУДЕ ВИШЕ
НОВА ТРИБИНА УДРУЖЕЊА
“ШАНСА ЗА РОДИТЕЉСТВО” У БЕОГРАДУ

ДА НАС БУДЕ ВИШЕ

Као специјални гости, говорили су и др Елиас Тсакос из клинике Ембриоклиник из Грчке и доц. др Тонко Мардешић из клинике Пронатал из Чешке. Они су поделили своја богата искуства у вези са законским оквирима и важећом праксом у извођењу вантелесне оплодње у својим земљама, са нагласком на донацији репродуктивних ћелија и ембриона
У Београду је одржана још једна трибина у организацији Удружења Шанса за родитељство у суботу. Трибина, која је била изузетно посећена, реализована је са идејом да заинтересовани парови и појединци који се боре са стерилитетом, у контакту са еминентним предавачима из земље и иностранства дођу до потребних информација у вези са самом процедуром и додатним могућностима.
Као специјални гости, говорили су и др Елиас Тсакос из клинике Ембриоклиник из Грчке и доц. др Тонко Мардешић из клинике Пронатал из Чешке. Они су поделили своја богата искуства у вези са законским оквирима и важећом праксом у извођењу вантелесне оплодње у својим земљама, са нагласком на донацији репродуктивних ћелија и ембриона.
Тај вид донације тек треба да заживи у пракси код нас, зашта се чекају пратећи правилници који су у припреми, а који су предуслов за примену новог Закона о Биомедицински потпомогнутој оплодњи (БМПО) који је усвојен у мају ове године. Ово је изузетно важна тема за парове и појединце који не могу на други начин да се остваре као родитељи, и који по то своје право засад још увек морају да иду у иностранство.
Грчка и Чешка имају различите законе и могућности, али свакако могу да нам буду примери позитивне праксе за уређење ове области и узори за спровођење прописаних законских одредби.
Поред њих, говорили су и домаћи стручњаци за стерилитет: проф. др Весна Копитовић из клинике Ферона, која је одржала предавање на тему како поједноставити ВТО процедуру код нас; проф. др Елиана Гаралејић из ГАК Народни фронт, која је говорила о оправданости замрзавања јајних ћелија; др Зорица Црногорац из клинике Генесис, на тему додатних анализа и када је време за њих, као и Злата Жижић из Управе за биомедицину Министарства здравља, која је говорила о новом Закону о БМПО.
Удружење Шанса за родитељство је скоро прославило прву годишњицу постојања, и иако младо иза себе већ има доста реализованих акција и догађаја.
- Поносни смо што смо за овако кратко време успели значајно
да подигнемо јавну свест о проблемима са којима се сусрећу људи који се боре да постану родитељи у Србији. Мислимо да смо пуно урадили на томе да проблем буде много видљивији у јавности и да се полако, али приметно ствари које не функционишу добро ипак мењају на боље – каже Сандра Јовановић, председница овог удружења.
Према њеним речима, од оснивања су организовали две велике трибине, а Удружење је постало члан организације Плодност Европе.
- То је европска кровна асоцијација националних удружења људи који се боре са стерилитетом. Реализујемо групу подршке, остварили смо сарадњу и обезбедили попусте за наше чланове у многим клиникама, лабораторијама, апотекама. Спровели смо и анкету за људе који се боре са стерилитетом – истиче Јовановић.
Она наглашава важност анкете, јер је циљ да се што више људи информише о томе шта је ВТО и због тога председница Удружења апелује на све наше грађане да се одазову и ураде анкету, на нашем сајту
њњњ.сансазародитељство.орг.рс или на пунктовима за анкетирање уградовима Србије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa