Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Неформални неговатељи  стуб друштва
НА ИМАЊУ КАРИТАСА ШАБАЦ У БОГАТИЋУ

Неформални неговатељи стуб друштва

Уводна обраћања министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић, председника општине Богатић Ненада Бесеровца и директора Каритаса Шабац Мирољуба
Николића. Резултате истраживања “Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у републици Србији”, представила експерт на пројекту Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије
На имању Каритаса Шабац у Богатићу, прошле среде у присуству министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић, председника општине Богатић Ненада Бесеровца, директора Каритаса Шабац Мирољуба Николића, већег броја корисника услуга Каритаса у Богатићу и стручњака из области социјалне заштите, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије представила је резултате истраживања “Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у републици Србији”.
Из непосредног разговора са корисницима услуга ове институције социјалне заштите министарка Ђукић-Дејановић се уверила у оправданост напора свих оних који су помогли да један овакав “кутак” постоји у Богатићу. Само је кабинет на чијем је челу у последње две године донирао око 37 милиона динара бесповратних средстава.
Говорећи о значају самог истраживања истакла је важност виђења неформалних неговатеља који нису плаћени за свој рад, а представљају “стуб” друштва, на шта је стигло најозбиљније упозорење током ванредног стања, због деловања Ковида 19.
Председник општине Богатић Ненад Бесеровац, подсетио је на шестогодишњу успешну сарадњу ове локалне самоуправе и Каритаса Шабац, коју намеравају да и даље негују и усавршавају, јер су и до сада пример добре праксе, не само у Србији.
Директор Каритаса Шабац Мирољуб Николић, подсетио је да су неке активности, ове институције социјалног збрињавања биле “пионирске” у овом крају али, су се брзо “примиле” и постале незаобилазни део њихове делатности.
О самом истраживању и усвојеним резултатима опширније је говорила експерт на овом пројекту Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.
- Општи циљ истраживања био је да се сагледају утицај и ефекти неформалне неге на физичко и ментално здравље неговатеља и израда препоруке за планирање и развој јавних политика којим би се побољшао квалитет живота и промовисало унапређење здравља неформалних неговатеља, нагласила је између осталог Тодоровићева.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa