Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Станислав Винавер - Душа, звер, свест
ЕВРОПСКА НОЋ – ВИНАВЕРОВИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРЕ

Станислав Винавер - Душа, звер, свест

„Настојимо да Шапцу, али и целој земљи пружимо путоказ - донесемо свет укључујемо што више аутора у различитим медијима, стварамо програме за све генерације, комбинујемо садржаје подржавамо савремено стваралаштво и остварујемо визију будућности кроз отварање и заједнички рад. Развијањем идеја Станислава Винавера, слављењем дела а не само историјског лика, ми показујемо да смо разумели његове постулате и стремљења ка највишим дометима, каже Игор Марсенић
У Шапцу ће од 18 до 20. јуна ће бити одржан сада већ традиционални културни догађај који за окосницу има велики научни скуп „Душа, звер, свест: Станислав Винавер и немачка култура” који се као и претходних година одвија у Библиотеци шабачкој. Манифестација “Винаверови дани европске културе” ове године носи назив Европска ноћ према збирци песама Станислава Винавера.
На почетку скупа ће бити одржана промоција другог броја годишњака за модерну књижевност и уметност Винаверово огледало и научног зборника „Плаво небо над утопијом: Станислав Винавер и руска култура“ а говоре др Корнелија Ичин, др Владан Бајчета и Гојко Тешић.
Од 2019. године Винаверови дани шире хоризонте уметничког стварања и у оквиру манифестације ће бити организован пратећи драмски, музички, али и аудио-визуелни програм, као и различити едукативни пројекти за све генерације.
Према речима Игора Марсенића, Винаверови дани су доказ да европска култура јесте део историје и традиције Шапца. Концепт “Европска ноћ” наглашава неодвојивост различитих култура у оквиру Европе и значај заједничког културалног наслеђа, којим се у Шапцу већ годинама бавимо на динамичан начин. Винаверови дани европске културе ове године доносе снажни драмски приказ дела Монах Тадија настао по текстовима драме Љубомира Ранковића у извођењу уметничке групе Агапе под вођством Александре Павловић, ангажоване професорке српског језика и књижевности. Овај несвакидашњи културни догађај увод је у промоцију збирке песама Ратни другови Станислава Винавера, где ће говорити и проф. др Надежда Винавер, ауторка есеја о делу. Сви посетиоци књижевне вечери која се одржава 18. јуна у Гласу цркве од 20 часова и добијају и примерак овог важног Винаверовог дела.
Други дан фестивала - у петак 19. јуна који се дешава на Винаверовом тргу од 19 часова, резервисан је за доделу Књижевне награде Станислав Винавер - а овогодишњи лауреат је академик Матија Бећковић. Следи “Песник-небесник”, рецитал у извођењу уметничке групе Агапе, чија је уметничка директорка и ауторка проф. Александра Павловић која ће се обратити присутнима и кроз Слово о песнику. Те вечери биће додељена признања најуспешнијим младима који су се одазвали на књижевни конкурс Трепети душе моје - а најуспешнијима, признање додељује управо уважени гост књижевник Матија Бећковић.
Ноћ под звездама у Великом парку посвећена је поезији за сва чула. На почетку ће се представити три песникиње које доносе потпуно нове хоризонте савремене књижевности - Маша Сеничић почела је као ауторка у пољу филма, а затим у позоришту и на радију, њена прва збирка песама, «Океан», награђена је Младим Дисом за 2015. Годину. Милица Шпадијер долази из поља класичних наука а њена прва књига поезије “Шар-планина” добила је награду “Млади Дис” и нашла се у ужем избору за награду “Бранко Миљковић”. Радмила Петровић је као лауреаткиња 42. Лимских вечери поезије објавила збирку песама “Мирис земље” а као победница 22. поетског конкурса “Десанка Максимовић” .“Видело света” у Шабац доводи неке од најистакнутијих аутора савремене музичке сцене па ће тако на затварању наступити Chorbikа млада музичка уметница новог и упечатљивог звука, техно дуо који чине Игор Аличич и Дино Поповић. Европска ноћ ће у визуелном смислу носити печат видео радова Мирослава Сретеновића, дизајнера светла и видео уметника познатог под називом Изванредни Боб. Дизајн фестивала ове године потписује Мања Лекић и Студио. Constructory.
-Већ годинама негујемо иновативан приступ културалном наслеђу и афирмацију савременог стваралаштва - и у том смислу, позивамо локалне и регионалне ауторке и ауторе који делују често у оквиру више различитих колектива, да се скупе у Шапцу и да на више локација отворе неке нове визуре- рекла је Марија Ратковић, помоћница градоначелника за младе, и ко-ауторка програма.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa