Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Час “Искористи енергију” за средњошколце

“Са ученицима смо причали о енергетској ефикасности, обновљивим изворима, како да решимо актуелне проблеме загађења ваздуха, јер управо је ово начин како се дугорочно решавају проблеми које тренутно сви осећамо” рекао је Слободан Јеротић, директор ЈКП “Топлана Шабац” и члан пројектног тима пројекта “Биосол”
Светски дан енергетске ефикасности обележава се 5. марта. Тим поводом, у Центру за стручно усавршавање, ученицима Техничке школе одржан је час “Искористи енергију”. Такође су упознати са пројектом “Биосол” и са радом Академије за обновљиве изворе енергије у Тренинг центру на Летњиковцу.
Милан Савић, префесор Техничке школе на часу “Искористи енергију” представио је различите експерименте како би им приближио изворе обновљиве енергије.
-Презентовали смо само један сегмент експеримената који су укључени у пројекат Биосол и биће презентовани у Академији обновљивих извора. Оно што смо овде демонстрирали прилагођено је средњошколцима и основцима да могу на базичан начин да науче како ствари функционишу. Да то заживи и доживи комерцијалну употребу принципи су мање више исти, само су улагања мало већа, па ће и постројења бити већа и ствараће више енергије. Значајно је да се у овом узрасту упознају са принципима како се ствара енергија од топле воде, од водооника, температурне разлике итд, навео је Милан Савић.
Час о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије се овог 5. марта средњошколцима држао трећи пут.
-Са ученицима смо причали о енергетској ефикасности, обновљивим изворима, како да решимо актуелне проблеме загађења ваздуха, јер управо је ово начин како се дугорочно решавају проблеми које тренутно сви осећамо. После ових искустава полако ћемо успоставити један систем перманентне обуке где ће шабачки ученици, али и из Србије и региона долазити у Акедемију где ћемо чешће причати о енергетској ефикасности, њеном значају и кроз неке екперименте показати како то заиста функционише, рекао је Слободан Јеротић, директор ЈКП “Топлана Шабац” и члан пројектног тима пројекта “Биосол”.
Председник Скупштине Града и пројект менаџер пројекта “Биосол” Немања Пајић је изјавио да су желели да овај дан обележе тако што ће ђацима указати на значај обновљивих извора енергије.
-Сви знамо колико је енергија битна у свакодневном животу, али оно што је још важније је њена уштеда и коришћење обновљивих извора. Сви знамо да су фосилна горива, поред тога што су штетна и ограничена. Цео свет полако прелази на обновљиве изворе енергије. Ми смо се у Шапцу потрудили да у оквиру Тренинг центра и Центра за стручно усавршавање формирамо Академију за обновљиве изворе енергије где ће наши најмлађи суграђани моћи да се едукују у овој области и да тако осигурамо да ће Град Шабац у будућности бити енергетски независан и град са здравом животном средином. Те две ствари су узајамно повезане и то морамо усадити нашим најмлађим суграђанима од малих ногу, рекао је Немања Пајић.
Академија за обновљиве изворе енергије је из пројекара ЕУ опремљена возилом, првим електричним у граду Шапцу. Такође је опремљена и бројним демо моделима где ће полазници моћи да се упознају са производњом енергије из обновљивих извора.
-Циљ нам је да акредитујемо и два курса како би људи који траже посао могли да се едукују у овој области, како би те нове инсталације могли да постављају у будућим објектима. Од свега овога што се дешава у Тренинг центру на Летњиковцу је велика корист, рекао је Немања Пајић.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa