Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
Оне су биле поносне Шапчанке
Библиотека шабачка интересантна изложбена поставка

Оне су биле поносне Шапчанке

Када се спомене Осми март или Дан жена, често је прва асоцијација на даривање цвећа или других поклона девојкама, женама, мајкама или бакама. Неретко се заборавља да је Међународни дан жена посвећен борби за равноправност и женска људска права, дуготрајној борби жена за образовање, вредновање рада и право гласа. Пожељно је бар на тај дан да се сетимо оних жена које су својим делима мењале устаљени ток историје нашег града а и државе.
Библиотека шабачка је интересантном изложбеном поставком истакла значај осам жена које су оставиле трајан траг на Шабац и Шапчане. Књигама, фотографијама, сликама и разгледницама из фонда Завичајног одељења као и информативним текстовима, испричана је прича вредна памћења.



По рођењу Шапчанке, представљене су Анка Обреновић, прва шабачка принцеза, Драга Љочић, прва жена лекар у Србији, Даница Грујић и Стана Милановић, шабачке добротворке и Јела Спиридоновић Савић, књижевница са Орденом Светог Саве. Изложба обухвата и приче о боравку три значајне жене у Шапцу: о Исидори Секулић, књижевници, првој жени примљеној у Српску академију наука, о Мари Лукић Јелесић, зачетници модерног сликарства у Шапцу и о светски познатој научници, Милеви Марић Ајнштајн, која се школовала у Шапцу.
Све оне су својом аутентичношћу, даровитошћу и племенитошћу допринеле да се дотадашња слика о женама промени. Оне су биле Шапчанке и храбро су утирале пут по којем ми данас ходамо. На нама је да чувамо успомену на њих и на њихова дела како бисмо са њима у нама стварали бољу будућност.

(Библиотека шабачка, А. Ердевички Томић)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa