Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
Маме Шапца против  загађења ваздуха
Протестни скуп

Маме Шапца против загађења ваздуха

Независне мерне станице постављене на десет локација у Шапцу у протеклих неколико месеци очитавале су знатно повишене вредности ПМ25 и ПМ10 честица у ваздуху. „Скала“ је достизала бројку од неколико стотина што је изазвало забринутост Шапчана, а пре свега мајки које су одлучиле да протестним скупом скрену пажњу
Маме Шапца организовале протестни скуп испред Градске управе како би исказале забринутост за квалитет ваздуха у граду. Иницијатива за окупљање потекла је са друштвених мрежа, подстакнута подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Бату“ о загађености ваздуха на подручју Шапца и вредности са десет сензора за мерење ПМ25 и ПМ10 које је поставила неформална група грађана „Еко стража Шабац“ у сарадњи са Београдском отвореном школом.

-Окупиле смо се како би указали на проблем и позвали надлежне да реагују, јер до сада није било реакције. Верујемо да је проблем решив, а сматрамо да је обавезна уградња филтера у фабрикама загађивачима. Знамо да филтери или не постоје или, уколико постоје, онда се не одржавају адекватно и исход тога смо најзагађенији у Европи, а можда и у свету - рекла је Соња Николов и нагласила да их је спојила заједничка забринутост.

-Повезали смо се путем друштвених мрежа, нисмо формална организација и свакако планирамо да наставимо са оваквим акцијама, видећемо када и у ком облику, али свакако смо спремне ако треба и сваке недеље да се окупљамо. Први протест је организован са идејом да се састанемо и на врата Градске управе залепимо наше захтеве. Видећемо каква ће реакција бити. На основу тога ћемо одлучити о даљим корацима.

Захтеве протеста Маме Шапца су оставила на вратима Градске управе, а у њима се тражи: да надлежне службе утичу на загађиваче како би уградили адекватне филтере; независне инспекције да утврде стваран ниво загађења свих врста честица; да се на дневном нивоу, у локалним медијима обавештава јавност о нивоу и врсти загађења ваздуха и да фабрике које не поштују законске прописе буду адекватно кажњене.

-По питању заштите животне средина сам лаик и ја сам само једна обична мама која сваки дан са терасе гледа дим за који нам тврде да је водена пара. Ваздух треба да буде без боје и мириса, а ми у Шапцу осећамо смрад, пецкање у очима. То не сме да буде и ми очекујемо да институције раде свој посао, инспекције врше контроле и кажњавају, да загађивачи уграде филтере како бисмо могли нормално да дишемо. Само то, ништа више и ништа мање - додала је Љупка Станковић која је нагласила да је ово протест мајки које брину за здравље деце.

Иницијатива је настала као вапај забринутих мајки на фејсбук групи, желели смо да јавно изразимо своју бригу. Нисам политичарка, нити имам амбиције да то постанем, ја сам мајка забринута за здравље свог детета. Било је дана када сам се гушила на улици, морамо нешто да покушамо, да нађемо начин како би се ситуација побољшала - навела је Љупка Станковић.

До закључења актуелног броја Гласа Подриња представници Града нису се званично обратили „мамама Шапца“ поводом захтева истакнутих на вратима ГУ о загађењу ваздуха. Гостујући у емисији „Актуелно“ РТВ „АС“ градоначелник Шапца др Александар Пајић као један од приоритета Града истакао је „чист ваздух за све грађане“.

-Ми смо то показали од првог дана доласка на власт, када смо заједно са коалиционим партнером поставили мобилну мерну станицу на трг која мери квалитет ваздуха. Од 1. јануара ове године снизили смо цену прикључка на гас за 30%. Као градоначелник разговарао сам са привредницима нашег града и сигуран сам да ћемо континуирано решавати проблеме дугогодишње загађености. Са власником Еликсира договорио сам да ће све што је преузео као обавезу бити испуњено. Имаћемо једно модерно постројење са емитовањем гасова који ће бити чак неколико пута испод горњих граница које су предвиђене стандардима Европске уније! Озбиљан и одговоран однос власника фирме према екологији у нашем граду биће остварен реализацијом овог пројекта који ће коштати око 1,5 милиона евра - нагласио је Пајић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa