Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
Млади до боље грађанске партиципације кроз  дебате и обуке
Асоцијација Дуга Шабац:

Млади до боље грађанске партиципације кроз дебате и обуке

„Наша жеља јесте да кроз реализације иницијативе подигнемо знање младих о важности учествовања у процесима доношења одлука и да их научимо на које начине могу да утичу на доносиоце одлука, поготово када се ради о одлукама које се односе на младе у Србији“
Како би подстакли веће учешће грађана у процесима доношења одлука, Асоцијација Дуга из Шапца покренула је иницијативу ”Млади у акцији - за бољу грађанску партиципацију”. Циљ је да се кроз дебате и обуке о важности грађанске партиципације у креирању локалних политика и планова, млади информишу о могућностима учешћа у одлучивању.

-У плану су две дебате на тему грађанске партиципације младих, као и две обуке о важности грађанске партиципације у односу на креирање локалних омладинских политика и одлука- каже Виктор Тешић из удружења “Асоцијација Дуга” и додаје:

-Две дебате на тему грађанске партиципације младих би требало да окупе младе људе са територије града Шапца и околине, како бисмо са њима разговарали и чули њихове ставове о важности учествовања у процесима доношења одлука, њихова искуства, мишљења и потребе у односу на тему. Обуке које планирамо да реализујемо су предвиђене за средњошколце и на њима ће две групе средњошколаца стећи знања о томе шта је грађанска партиципација, који су ‘алати грађанске партиципације’, на које начине могу бити активни грађани који учествују у доношењу одлука о својој будућности и како све то могу да реализују у пракси.

Проблем на који се иницијатива односи није само локални, већ национални, поручују из организације “Асоцијација Дуга”.

-Наша иницијатива ће допринети постизању једног малог корака ка побољшању положаја младих, тако што ћемо их едуковати, показати им примером да грађанска партиципације није нешто о чему се само чита у новинама, указати на проблем и предочити га грађанкама и грађанима Шапца. Младима у Србији недостају информације и образовање на тему могућности учествовања у процесима доношења одлука (а да притом не морате бити члан политичке партије), а наша иницијатива ће управо то обезбедити-истиче Тешић.

Сама иницијатива постоји нешто више од шест месеци.

-Наша жеља јесте да кроз реализације иницијативе подигнемо знање младих о важности учествовања у процесима доношења одлука и да их научимо на које начине могу да утичу на доносиоце одлука, поготово када се ради о одлукама које се односе на младе у Србији- закључује Тешић.
Подсећања ради, основа деловања Асоцијације Дуга је унапређење људских права лезбејки, геј мушкараца, бисексуалних и трансродних особа, кажу из ове организације.

Сем њих, деловања ове организације односе се и на породице са посебним освртом на вишеструко осетљиве популације, младе, особе треће доби, особе које су на институционалном и бивше штићенике институционалног смештаја у системима социјалне заштите, али и здравства и правосуђа, кориснике психоактивних супстанци, особе које се баве сексуалним радом, младе у сукобу са законом и особе које живе са ХИВ/АИДС-ом, и кроз смањење насиља и дискриминације, образовање, повећање безбедности, пружање подршке, економско оснаживање, родну равноправност и пружање здравствено-социјалних услуга.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa