Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
Заостали дугови разлог за ребаланс
ОДРЖАНА ШЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Заостали дугови разлог за ребаланс

“Отварањем само једне, годинама затворене, фиоке, установили смо невероватан дуг који сви Шапчани морају да плате у наредном периоду” рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Скупштини недостаје опозиција. Мислим да њихово присуство може да побољша расправу и да дођемо до квалитетнијих одлука” , рекао је председник Скупштине Града Шапца Немања Пајић
Први ребаланс буџета био је допунска и најважнија тачка шесте седнице Скупштине Града Шапца одржане у четвртак. Највећи број тачака дневног реда односио се на планове пословања јавних предузећа.

Скупштинска већина не оспорава да је потреба месних заједница да располажу тим средствима, али ћемо правилником омогућити да савети месних заједница пласирају своје пројекте. Ти пројекти ће бити плаћени из буџета Града на основу пореза на имовину грађана


-Битно је истаћи да нисмо радили ребаланс буџета после само 40 дана зато што нисмо нешто добро испланирали. Отварањем само једне, годинама затворене, фиоке, установили смо невероватан дуг који сви Шапчани морају да плате у наредном периоду. Ради се о дугу већем од 160 милиона Апотекарске установе, на који смо упозоравали свих ових година од када је на власти био Небојша Зеленовић. Дошли смо до тога да морамо то да платимо. Град је преговарао са повереницима и велики успех је да је око 40 милиона камата отписано, тако да смо овај дуг распоредили до средине 2023. године и за ову годину предвидели 54 милиона. Видећемо да ли ће испливати још неки дугови, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.



Такође је ребалансом регулисан дуг трошкова превоза превознику “Дуга” Петловача.

-Убеђивали су нас у претходној власти да је превоз бесплатан и да ће из буџета Града бити издвајано нула динара. Ми смо крајем прошле године дали 19 милиона. Сада је постојао захтев превозника на 38 милиона. Независни експерт је извршио независну анализу и установили смо да је тај дуг 23,5 милиона, тако да ћемо из буџета Града платити још 4,5 милиона, рекао је градоначелник Пајић.
Ни на шестој седници није била присутна опозиција. Председник Скупштине Града Немања Пајић још једном их је позвао да седну у одборничке клупе и укључе се у расправу.



-Карактеристично за прву седницу у новој години је да се усвајају програми пословања јавних предузећа и расправа о томе шта ће она радити у овој години. Имали смо и први ребаланс буџета који је био неопходан само за две ставке. Чула се и конструктивна расправа о свим тачкама дневног реда. Скупштини недостаје опозиција. Мислим да њихово присуство може да побољша расправу и да дођемо до квалитетнијих одлука, рекао је Немања Пајић.

Месне заједнице ће располагати средствима од пореза
Још једна битна одлука која је донета на овој седници је стављање ван снаге одлуке о расподели средстава од повраћаја пореза на имовину. Градоначелник је истакао да је то само до следеће седнице Скупштине.
-Уставни суд је оспорио начин на који се спроводила та одлука. Скупштинска већина не оспорава да је потреба месних заједница да располажу тим средствима, али ћемо правилником омогућити да савети месних заједница пласирају своје пројекте. Ти пројекти ће бити плаћени из буџета Града на основу пореза на имовину грађана. Нама је интерес да се што више грађана укључи у одлучивање који ће се пројекти радити. Очекујемо да та средства буду већа од 200 милиона и сигуран сам да ће наши суграђани знати шта су њихови приоритети, рекао је Александар Пајић.


На шестој седници Скупштине града усвојена је постављење Биљане Мркоњић на место в.д. директора Центра за социјални рад, уместо Данијеле Селенић. Такође је усвојен предлог допуне и ревизије енергетске политике Града.

Две тачке дневног реда односиле су се на погребну делатност и управљање гробљима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa