Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
Ако уништимо пољопривреду уништили смо Србију
КОНФЕРЕНЦИЈА ПОКРЕТА БУЂЕЊЕ

Ако уништимо пољопривреду уништили смо Србију

“Покрет Буђење ће у року од месец дана изаћи са својим произвођачима, са пројектом развоја и ревитализације села” најавио је Душан Туфегџић
Ситуација у пољопривреди била је главна тема конференције коју је у понедељак одржао Покрет Буђење. Најавили су да ће за месец дана изаћи са својим пројектом ревитализације села.
-Аграрни буџет је 271 милион евра, али су обавезе према пољопривредним произвођачима које су пренете из прошле године 136 милијарди евра, тако да ја буџет за ову годину практично дупло мањи него што пише. Субвенције по хектару су од 2008. до 2021. године пале са 150 евра на 35 евра. Субвенције не служе да се помогне пољопривредном произвођачу. Њихов циљ је да цена хране буде доступна свима, рекао је Душан Туфегџић.
Туфегџић је критикова и постојање акциза на нафту и рекао да нигде у Европи пољопривредници не плаћају акцизе на нафту, које су код нас 0,6 евра по литри нафте. Навео је да пољопривреда и прехрамбена индустрија учествују са 20 одсто у бруто друштвеном производу, а буџет је нешто више од 2 одсто за пољопривреду.

[
b]Избори у опозицији неизводљиви
Душан Туфегџић је на конференцији прокоментарисао и идеју о изборим у опозицији. Оценио ју је као добру, али неоствариву.
-Ако је циљ да се у Београду стави 20 шатора где ће људи да гласају за неког од опозиције ко би био кандидат на изборима, како мисле да се то изведе? Вучић ће да изабере кандидата испред опозиције. Извешће 30.000 својих послушника који ће гласати за најлошијег кандидата. Ми тренутно не видимо начин да се то оствари, рекао је Туфегџић.


-Држава још није исплатила субвенције за механизацију за 2019. годину, као ни субвенције за товну јунад и товне свиње за 2020. годину. Остало је необрађено 20.000 захтева, рекао је Туфегџић.
Обратио се и, како је рекао “под наводницима слободним медијима” Нова и Н1, да треба више да се интересују за пољопривреду, зато што 40 одсто људи у Србији живи на селу, а 30 одсто искључиво од пољопривреде.
-Покрет Буђење ће у року од месец дана изаћи са својим произвођачима, са пројектом развоја и ревитализације села. Ми смо подршку за то тражили од целе српске опозиције. Желимо да се уједином бар око једне теме, а то је пољоприведа. Ако уништимо пољопривреду уништили смо Србију, рекао је Туфегџић и нагласио је да су против продаје српске земље странцима.
Светлана Цвијановић је упозорила да су грађанима Србије угрожени животи, због тога што се увози смрзнуто месо старо 20 година и генетски модификоване производе.
-Нисмо усагласили критеријуме за увоз и извоз робе. Највише испаштају наша деца. Храна коју производимо у Србији је сигурна, исправнија и здравија од оне коју купујемо у трговинским ланцима. Некада смо били препознатљиви у свету, како по сировинама, тако и по производима које смо пласирали из Србије. Могли би и данас да будемо курентни на светском тржишту, али српски сељак и српско село се системски уништавају. За последњих 20 година уништили смо милион крава, а то је милион телади. Ако свако теле кошта 500 евра то је 500 милиона евра само у теладима, навела је Светлана Цвијановић.
Цвијановић сматра да новац који се улаже кроз субвенције није равномерно распоређен, нити се прати где одлази.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa