Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
НОВИЦА БАЈУНОВИЋ

НОВИЦА БАЈУНОВИЋ

ДУБЉЕ У СРЦУ ПЛОДНЕ МАЧВАНСКЕ РАВНИЦЕ

Место где се рађала Србија

Кнез Милош је ово село увео у историју, тако што је у њему победио Турке и отворио пут да српски народ створи своју државу. Овдашњи мештани чувају традицију на славни догађај из 1815. године, спомен здањем и изградњом свога места, како би захвалили прецима и рекли потомцима да нису обично насеље у српској прошлости
Готово у срцу Мачве у равници које нигде тако простране у Србији нема, лежи Дубље. Једна од легенди о називу села каже, зато што је дубоко у Мачви, са које год стране да се прилази овој својеврсној “оази живота”, названо је Дубље. Нема сумње, стварно је у дубини равнице, која је некада била густа шума звана китог, те су путеве кроз ово село заобилазили, нарочито богати трговци, због честих препада хајдука.
Ту је баш кнез Милош дочекао Турке, где су се најмање надали. Бој на Дубљу је ушао у историју српског народа. О томе сведочи споменик у центру села на коме пише: “Они су пали за отаџбину”!

СПОМЕН КОМПЛЕКС У ЦЕНТРУ ДУБЉА


Овдашњи педагог, дугогодишњи директор сеоске школе, текстописац и композитор Милован Прокић у једном од својих стихова између осталог каже да се Сулејман паша Скопљак ( предводник турске војске) заклео турском вером на Курану да ће срушити отпор српских устаника у Дубљу ( предводио их је кнез Милош ) и о томе свечано известити свог султана. Али у истој строфи текстописац констатује “Неће паша, неће моћи, преко Дубља никад проћи”! Наравно, пашин циљ је био Шабац и турски гарнизон у тврђави на Старом граду.
Дубљани су на победу против многобројније и боље наоружане турске војске пре два века итекако поносни и данас. Традиција и љубав према отаџбини овде се изузетно негује.
Сеоска црква Вознесења Христовог и спомен костурница у њој су од посебног културно-историјског значаја, као и комплекс споменика ранијих ратова у овом мачванском селу. Исти су проглашени за споменике културе, одлуком Владе републике Србије.
Дубљани су изградили своју цркву 1936. године, по узору на цркве моравске стилске школе, а у поменутој спомен костурници у цркви чувају се кости и понеки очувани предмет српских и аустроугарских војника изгинулих у Првом светском рату. Тако раде само велики народи.
- Црква у Дубљу је споменик културе. Својим архитектонским решењима представља незаобилазан доказ континуитета црквеног градитељства с ослонцем на традицију. То је истовремено и једно од најзначајнијих историјских сведочанстава у Мачви и Подрињу, каже протојереј ставрофор Урош Живковић, старешина цркве.
У истом црквеном дворишту које се налази у центру села изграђена је палионица за свеће, а ту је и лепо уређен парохијски дом. У овом простору сваке године се одржава прослава чувеног Боја на Дубљу. Тада се “мобилише” велики број мештана, а ова манифестација је из године у годину све посећенија.
У селу годинама успешно ради осмогодишња школа. Мештанима је на дохват руке здравствена заштита.
- У месној заједници годинама постоји Културно уметничко друштво “Бисерница” које окупља младе и на тај начин се чува традиција и културна баштина, каже Новица Бајуновић, председник месне заједнице. Он додаје да имају веома коректну сарадњу са локалном самоуправом у Богатићу.
- За ову годину је планирана санација путне инфраструктуре, као и шљунчење некатегорисаних путева.
Велики проблем постоји око санације дивље депоније смећа, која је легло заразе услед несвесног понашања појединаца и за то се мора што пре наћи решење.
Поднет је захтев за изградњу јавне расвете на деловима улица где је нема. Потребно је извршити додатне радове на уређењу Дома културе, додаје Бајуновић, а од већих пројеката истиче посебан значај инвестирања у комплекс бањског лечилишта у селу ( Са тиме је већ почео приватни инвеститор), који је деценијама био запуштен. Сматра да су становници Дубља дуго чекали и наглашава да је свима у интересу да ово велико село у општини Богатић постане туристичко место, што би сматра он било од изузетног значаја за општину и шире.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa