Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
Унапређење услуга за задовољније грађане
НИКОЛА БЕГОВИЋ В.Д. ДИРЕКТОРА ЈКП “СТАРИ ГРАД”

Унапређење услуга за задовољније грађане

“Пословође су од ове године задужене за фотографисање свих неправилности и проблема на улици које су у нашој надлежности. Старе, дотрајале расхладне витрине у Тржници заменили смо новим. На Бувљаку смо насули ризлу” наводи в.д. директора ЈКП “Стари Град” Никола Беговић
Комунално предузеће „Стари град“ је шабачко јавно предузеће са највише запослених и највећим обимом посла. Поред градске чистоће, њихова надлежност је и зеленило у граду, погребне услуге и пијаце.



Планом ЈКП „Стари град“ за ову годину планирано је унапређење услуга градске чистоће, али и проширење капацитета Новог гробља, које је неопходно. Како би уклањање смећа у граду било што боље и ефикасније, направљена је мања реорганизација и ангажоване су пословође да контролишу рад запослених на терену.

Кутије више не иду у контејнере
Као велики проблем у граду показало се одлагање картонских кутија у контејнере. Радници из продавница кутије најчешће само баце у контејнер и оне заузму јако много места. Зато је ЈКП “Стари град” покренуло акцију и убудуће ће најмање једном дневно односити само картон из продавница.
-Имамо рецимо продавнице технике, које имаји веома велике амбалажне кутије и довољно је да две или три нерасклопљене убаце у контејнер и у њему више нема места ни за шта. Зато смо, у договору са Комуналном инспекцијом, кренули да обилазимо продавнице и обавештавамо их шта да раде са картоном. Сваког дана ћемо долазити да однесемо кутије из локала, само је неопходно да их пре тога расклопе. Да су их тако расклопљене убацивали и у контејнере, онда не би било проблема, каже Никола Беговић.


- Наши радници градске чистоће до сада су ишли на терен са локације Зеленила, на Камичку. Одатле су вукли канте ка граду. За њих то није било лако ни физички, а представљало је и психичко оптерећење. Сада ће бити два пункта одакле ће кретати. Један је на Тркалишту, тачније код пијаце „Стадион“, а други у Бенској Бари, наводи Никола Беговић, в.д. директора ЈКП „Стари град“, који је на ову дужност постављен крајем прошле године.
На наведене две локације биће и пословође које ће контолисати раднике. Њихов рад контролисаће Комунална инспекција.
-Пословође су од ове године задужене за фотографисање свих неправилности и проблема на улици које су у нашој надлежности, било да се ради о неиспражњеним контејнерима, разбацаном смећу, поломљеном мобилијару. Све пословође ће преко вајбера директно комуницирати са надређеним, објашњава Беговић.

"Глас Подриња"


После 13 година започета је ревизија задужења комуналних услуга. На овом послу ради 17 људи, који иду код привредника и физичких лица како би утврдили стварно стање.
-Када су у питању правна лица, задужују се по квадратури. Од 2008. када је рађена ревизија, отворено је много фирми, пословних простора, магацина... Што се физичких лица тиче, ту највише промена има на сеоским подручјима. Нека домаћинства су у међувремену напуштена, или су остала једночлана, а они треба да плаћају мање за услугу одношења смећа, каже Беговић.
Посебан проблем увек су биле дивље депоније. На територији Града 2014. је било 120 дивљих депонија. Сада је тај број дупло мањи, али то и даље није ни близу доброг. Ради се на проналажењу решења за депонију у Малој Врањској где би требао да буде постављен видео надзор. Нажалост, нове депоније никада не престану да „ничу“. Недавно се једна појавила на Камичку, у улици Јарачких жртава, када је неко изручио шут. Никола Беговић истиче да грађевински отпад није у надлежности ЈКП „Стари град“ него грађевинских фирми које изводе радове и упозорава да ће бити кажњени сви који буду ухваћени да овакав или други отпад бацају тамо где није место предвиђено за то.

"Глас Подриња"


Град је „Старом граду“ дао новац како би проширили капацитете Новог гробља на Летњиковцу. Биће купљено земљиште за нову парцелу, али још увек није познато које површине. За последњих годину дана искоришћено је 30 ари, а места за сахрањивање има можда још до краја јула.
-Током 28 дана фебруара имали смо 79 сахрана у граду. То је готово три дневно. Крајем децембра и почетком јануара било је и по четири сахране дневно, наводи Беговић тужну статистику.
Градске пијаце су такође на реду за сређивање. Тржница и Бувљак су већ претрпели измене, а на реду је Живинарник.
-Старе, дотрајале расхладне витрине у Тржници заменили смо новим, у укупној дужини од 8 метара. На Бувљаку смо насули ризлу и у плану је измештање тоалета на почетак и његово прикључење на канализациону мрежу. На Живинарнику постоји проблем што је испод ограде има 20-40 центиметара простора. Ноћу су се туда провлачи и крали све што остане на пијаци. Сада радимо на затварању тог простора, наводи Беговић.
Радници службе Зеленила и овог пролећа ће се потрудити да град што лепше изгледа. Поред тога, треба да се среди и сам простор где се ова служба налази, а у плану је и да се ово место уреди као зелени парк.

Бољи услови у Прихватилишту
Љубитеље животиња обрадоваће вест да је коначно на ред за уређење дошао и стари део Прихватилишта. Поред асфалтирања планира се и канализациона мрежа. Ово би требало да додатно поправи услове живота паса који се тамо налазе.
-Волонтери ће и даље помагати запосленима у Прихватилишту. Чак је и један од највреднијих и најпосвећенијих волонтере, Горан Димитријевић, добио и стално радно време тамо, што је била његова велика жеља, како би пси имали што више пажње и бољу негу. Добили смо и кућице и сламу, тако да су пси зиму провели у неупоредиво бољим условима него ранијих година, наводи Никола Беговић.


Да би фирма функционисала на најбољи могући начин, потребно је дотерати неке ствари које грађанима нису видљиве. Неопходно је имплементирати нови софтвер и то на нивоу Града.
-Претходни софтвер није био погодан за наше потребе и имали смо доста проблема. Сва јавна предузећа у граду користе исти програм, а нису исте потребе нас, „Топлане“ или „Водовода“, објашњава Беговић.
Вероватно би планови за ову годину били и амбициознији да прошла није завршена са пословним губитком од 79 милиона динара. Као разлог овоме Никола Беговић наводи неке раније донете одлуке.
-Плате су повећане за 40 одсто на бруто нивоу. Оне јесу биле ниске и људи су одлазили из предузећа, али то није добро финансијски испланирано и од марта фирма сваког месеца губи 9 милиона динара. Са друге стране, приходи су остали исти. Такође, исплаћене су и две солидарне помоћи које нису биле планиране. Дато је 19 милиона динара за инфраструктурно уређење Новог гробља, што је требао Град да финансира. Губици су огромни, наводи Никола Беговић и додаје да је програмом пословања за ову годину предвиђено повећење прихода, како би се смањили губици.
Лепе вести долазе из Ипа фондова. „Стари град“ је прошао на пројекту за донацију опреме и сада се чека јавна набавка. Током лета у Шабац би на овај начин требала да стигну три камиона смећара, два од
12 и један од 16 тона, као и више од 13.000 пластичних канти. М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa