Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
Надлежне институције као контролори
Састанак “Мама Шапца” и градоначелника поводом загађења ваздуха

Надлежне институције као контролори

Могу да кажем да смо се договорили о будућим корацима који ће бити предузети како би се овај проблем решио на адекватан начин. Створићу један широк фронт за борбу против загађења ваздуха у граду још током ове недеље
Након протеста испред зграде Градске управе, активности на друштвеним мрежама и отвореног писма челницима Шапца поводом квалитета ваздуха, забринуте мајке, у понедељак су разговарале са градоначелником о могућностима отклањања аерозагађења.
-Са Соњом, Љупком и Иваном сам имао веома конструктиван састанак и као градоначелник сам заинтересован за решавање вишедеценијског проблема града Шапца и загађења ваздуха. Могу да кажем да смо се договорили о будућим корацима који ће бити предузети како би се овај проблем решио на адекватан начин. Створићу један широк фронт за борбу против загађења ваздуха у граду још током ове недеље. Разговараћу са инспекцијама задуженим за контролу квалитета ваздуха и онима који мере квалитет, привредницима и Министарством за заштиту животне средине, али и удружењима из овог домена како бисмо начинили праве кораке у наредном периоду и решили вишедеценијски проблем. Наравно, то није могуће учинити за један дан, али сам сигуран да решење постоји и да закон мора да буде за све једнак, а они који не поштују регулативу треба да буду адекватно кажњени. На основу анализе видећемо ко су прави загађивачи и које супстанце су питању, а онда да приступимо кажњавању свих оних који не поштују закон - рекао је градоначелник др Александар Пајић након састанка.
Представнице „Мама Шапца“ су позитивно оцениле то што је градска управа обратила пажњу на њихову иницијативу и проблем квалитета ваздуха, те очекују да ће бити и предузете конкретне мере како би се пронашло адекватно решење.
-Наше спонтано окупљање на друштвеним мрежама препознали су људи као нешто важно, јер виде колико је опасно оно што удишемо. Ујутру и увече је најгоре и не можемо да изађемо из својих кућа, станова. Не треба да будем стручна да видим и знам да оно што дишемо је отров, и да то није ваздух. Од састанка очекујемо да надлежни напокон раде свој посао. Ми не морамо да гледамо мерења, отварамо прозоре како бисмо процениле да ли можемо и смемо да изађемо напоље. Задовољне смо пријемом и разговорима, видећемо да ли ће се нешто дешавати, надамо се да ће ово имати ефекта, верујемо да хоће и да ће надлежни почети да раде свој посао -истакла је једна од „мама Шапца“ Љупка Станковић.
Став Љупке Станковић подржала је још једна чланица неформалне групе Соња Николов нагласивши да надлежне институције морају бити укључене у целокупан процес.
-Желеле бисмо да се захвалимо градоначелнику Шапца што нас је позвао на разговор и оно што нам је важно да истакнемо је да се градоначелник сложио са нашим захтевима. Обратиће пажњу на наше захтеве и то нам је најбитније, као и да ће се реаговати у случају да загађење буде у прекомерним количинама, као што се догодило претходне недеље и да ће хитно реаговати. То нас радује. Ми смо само тражиле да надлежни раде свој посао како ми не бисмо морале да се бавимо овим проблемима - појаснила је Соња.

М. Ж.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa