Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
У фокусу органска производња
Друга седница Савета за екологију и зелену економију града Шапца

У фокусу органска производња

Заштита животне средине и здравије намирнице на трпези. Подстицаји за произвођаче и органску пољопривреду. Комуникација локалне самоуправе и Савета са грађанима, произвођачима и привредницима у домену заштите животне средине
На другој седници Савета за екологију и зелену економију града Шапца усвојен је Програм рада за 2021. годину, најзначајнија тема била је потенцијал органске пољопривреде и едукација будућих произвођача.
-Желели смо да укажемо да овај вид производње није „баук“ и да је веома лако доћи до одређених сертификата ако се ради по принципима органске производње. Залагаћемо се да град даје субвенције произвођачима који се баве традиционалном начином пољопривреде како би прешли на органску. Ово је могуће да се реализује у виду садног материјала и дозвољених препарата за овај вид производње који може да донесе много веће приносе и цену самог производа уз лакши пласман. Самим тим чувамо животну средину и живимо здравије- каже Жељко Димитрић сертификовани органски произвођач ароније из Мале Врањске.

Једна од кључних ствари је програм рада Савета за 2021. годину, те као што је важна тема загађење ваздуха, тако је и важна пољопривреда. Много је фактора који онемогућавају да на наше трпезе стигне здрава храна. Један од основних циљева Савета је да предложи мере, инструменте и стратегије које треба Град са спроведе како бисмо то испунили


Здраве намирнице у исхрани грађана су коначни таргет, а на путу ка томе треба превазићи различите факторе заједничким деловањем свих релевантних чинилаца друштва.
-Једна од кључних ствари је програм рада Савета за 2021. годину, те као што је важна тема загађење ваздуха, тако је и важна пољопривреда. Много је фактора који онемогућавају да на наше трпезе стигне здрава храна. Један од основних циљева Савета је да предложи мере, инструменте и стратегије које треба Град са спроведе како бисмо то испунили. Очекујем да ће и Савет својим активностима подстакнути посвећеност локалне самоуправе да оствари предлоге и биће отворен за комуникацију са свим значајним чиниоцима друштва, као и свим грађанима кроз „отворена врата“ када ће председник Савета разговарати са суграђанима како би дали своје идеје, предлоге и указали на проблеме питања животне средине- истакао је др Дејан Павловић, градски одборник.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa