Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
Свет кроз објектив
Шабачка фотографска задруга у Културном центру

Свет кроз објектив

Традиционална 13. изложба чланова Шабачке фотографске задруге у Културном центру до 15. марта. Дугогодишња сарадња и презентација уметности. Домаћи и интернационални награђивани фотографи
Драго ми је што настављамо сарадњу са Шабачком фотографском задругом, те очекујем да и у будућности приређујемо овакве догађаје. Услед тренутне епидемиолошке ситуације број посетилаца је ограничен. Изложба је отворена до 15. марта, уз молбу суграђанима да приликом доласка у Галерију поштују све препоручене мере заштите како би смо могли да уживамо у уметности без ризика - изјавила је в. д. директорка Културног центра Светлана Станковић на свечаном отварању традиционалне 13. изложбе чланова Шабачке фотографске задруге.

Сарадња шабачке установе културе и Задруге је вишедеценијска, а поставка је отворила овогодишњу излагачку сезону и представља избор најбољих фотографија.

"Глас Подриња"


-Ушли смо у другу деценију сарадње са Шабачком фотографском задругом на обострано задовољство. Показатељ преданог приступа је селекција фотографија коју обавља стручни жири. Сваке године неколико чланова учествује на међународним конкурсима и осваја признања. На изложбеној поставци имамо прилику да видимо значајан број црно-белих фотографија што је доказ да може врхунски да ствара без фотошопа, различитих филтера - истакла је Соња Петровић Јагић, кустос Културног центра.
Изложба није тематски одређена, те су заступљене су различите поетике. Присутни су пејзажи, портрети и експериментална фотографија као куриозитет.

Континуитет и посвећеност
-Постоје подаци да је наш град међу првима у Србији где се израђивала комерцијална фотографија. Шабац је одувек имао сјајне фотографе, Током Првог светског рата имали смо фоторепортера, чувеног Ристу Марјановића који је оставио фантастичне, упечатљиве фотографије објављене и у француским журналима. Мислим да свака породица у Шапцу има бар једну фотографију из атељеа Живојиновића, активног између два рата, а те фотографије ни дан данас нису изгубиле на квалитету. Време социјализма донело је промене и у овој области, те се мењају фотоапарати и стасавају нове генерације фотографа одржавајући континуитет до данашњих дана, јер није лако сачувати традицију и квалитет, те је рад ШФЗ за сваку похвалу - рекао је члан Градског већа Мирољуб Мијушковић.


-Мајстор уметничке фотографије господин Милан Марковић био је селектор изложбе, он је наш дугогодишњи пријатељ и од почетка рада Задруге је уз нас. Пред посетиоцима су дела 22 аутора, 64 рада. Наши чланови нису само из Шапца, већ и из других делова Србије и два су из Немачке - нагласио је Владимир Ђинић, председник Шабачке фотографске задруге и додао да су представљена два рада најстаријег члана ШФЗ, господина Мила Вујића који је рођен 1926. Године, али упркос десетој деценији активно учествује у активностима ШФЗ.
М. Ж.

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa