Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Одржива будућност
Употреба обновљивих извора енергије

Одржива будућност

Шабац ће омогућити подстицајне мере за све пројекте чији је циљ замена старих и неефикасних система грејања. Повећање инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора. Удруживања грађана у заједничким акцијама где су они не само корисници већ и произвођачи енергије
У оквиру прекограничног програма Interreg CBC HR-SRB 2014-2020. и пројекта „Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом- BIOSOL“, у Центру за стручно усавршавање реализован је онлајн састанак чланова пројектних тимова из Града Шапца и Града Нова Градишка из Хрватске.
Тема виртуелног сусрета партнера била је анализа пројектних активности и планирање у правцу подстицања удруживања грађана у заједничким акцијама где су они не само корисници већ и произвођачи енергије. На састанку Градског већа Шапца, 11. јуна текуће године усвојена је ревизија локалне политике енергетске ефикасности.
-Наша најзначајнија активност у овом периоду је ревизија постојеће енергетске политике града Шапца која је усвојена током 2018. године, а сада смо приступили модификацији у циљу унапређења. Главна тема ове измене је енергетско сиромаштво и кораци које ће локална самоуправа у срадњи са Републиком урадити када је у питању овај важан сегмент транзиционих земаља- истакла је Ксенија Лукић, члан пројектног тима.
Повећање инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора и детаљнија едукација јавности са друштвено-економским бенефитима примарни су циљеви града Шапца током реализације пројекта.
-Без обзира на околности изазване пандемијом, ми смо вредно радили и комуницирали са партнерима из Нове Градишке. Надамо се да ће у септембру бити реализован састанак како бисмо наставили успешну сарадњу. Пројекти као што је БИОСОЛ су за све веома значајни, јер осим искустава у реализацији градимо неопходну инфраструктуру, едукујемо јавност, пре свега наше најмлађе суграђане - појаснио је Немања Пајић, пројект менаџер у име Града.
Шабац ће омогућити подстицајне мере за све пројекте чији је циљ замена старих и неефикасних система грејања, док ће ЈКП „Топлана“ и даље развијати системе грејања, а као новина био била би могућност хлађења објеката.
Град Шабац, на основу позитивног искуства са биомасом, планира да сагради још једну топлану исте намене како би са објектом било повезано шест установа (предшколска установа, школа, тренинг центар и народна кухиња) на заједничку мрежу чиме би се значајно умањили трошкови грејања. У оквиру тренинг центра биће основана и „Академија за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ са „паметном собом“ за ученике, и јавност како би се информисали о могућностима и значају обновљивих извора енергије. Укупна вредност пројекта је 981.616,01 евра, од чега је за Град Шабац издвојено 481 649,43 евра, док Европска унија кофинасира 85 одсто вредности пројекта.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa