Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Где се скрива (не)морал?
Премијера у Шабачком позоришту

Где се скрива (не)морал?

Шабачко позориште и Центар за културу Тиват представљају
АПЛИКАЦИЈУ ВОЛАНД мултимедијалну позоришну представу
за публику и паметне телефоне
Постоји ли неоморалитет у свету нових технологија и која је сврха позоришта данас, у друштву обележеном убрзаним технолошким развојем и развојем вештачке интелигенције? Постоји ли морал у свету након Теорије релативитета? Може ли позориште бити платформа за успостављање новог морала, нових етичких норми и правила понашања у свету „напуштеном од Бога“, где уместо Речи (Логоса), постоји Интернет као бескрајан простор знања, информација и науке - само су нека од питања којима се, на духовит, едукативан и провокативан начин, уз укључивање публике, интеракцију и дијалог, зачињен глумачким импровизацијама бави нова представа Шабачког позоришта у копродукцији Центра за културу Тиват и режији Кокана Младеновића.

-Представа је моралитет као готово заборављени средњовековни жанр који има за циљ да поставља моралне дилеме, питања. Преиспитујући наш однос према дигиталној ери која претендује да постане наш господар спојили смо поменути средњовековни моралитет и виртуелни свет, те смо на прагу занимљиве представе за коју могу да кажем да је новина без обзира на досадашње театарско искуство свих укључених у реализацију - рекао је Кокан Младеновић на конференцији за медије поводом премијере „Апликација Воланд“ Шабачког позоришта, заказане за 18. јул.

Aпликација Воланд је имерзивна позоришна представа која се паралелно прати у физичком и виртуелном простору, преко посебне апликације за паметне телефоне. Публика је позвана да инсталира апликацију, која јој омогућава да, током позоришне представе, учествује у играма, квизовима и анкетама, чиме директно утиче на даљи ток сценских дешавања.
-Желимо да остваримо директну интеракцију са публиком и сматрамо да је то занимљив спој, додавањем могућности утицаја на ток радње. Изузетно ми је драго што ће публика бити део свега, јер смо у претходном периоду били „удаљени“. Сви се најлакше одрекну културе у тешким временима, те је добро што је Шабац увидео и препознао да она дефинише наш идентитет и колико је важна за све - додао је Младеновић.
Поред истраживања односа позоришта и нових медија, односно простора проширене реалности као простора за театарску игру, представа се бави историјом позоришта, драме и средњовековним жанром моралитета, као дидактичког драмског облика, чији је циљ био да промовише позитивне етичке вредности једне заједнице, те лако може кореспондирати са актуелним дешавањима.
-Најважнија тема у овом тренутку је утицај савремене технологије на друштво, а током процеса рада тима дошли смо до закључка да је брзина, количина информација на дневном нивоу суштина промена која дефинише друштво на глобалном нивоу и потпуно ће променити свет -навео је продуцент Марко Грубић наглашавајући да није било сумње приликом одабира тима у саставу Кокан Младеновић- Миња Богавац- ансамбл Шабачког позоришта.

Концепт и режија:
Кокан Младеновић
Изведбени текст и драматургија:
Милена Богавац
Оригинална музика:
Марко Грубић
Софтвер и програмирање: Горан Балабан
Костимографија и
дизајн сцене:
Александра Пецић
Играју:
Кристина Пајкић
Јелена Илић
Милош Војновић
Александар Јовановић
Асистент режије:
Стефан Чамџић
Копродукција:
Шабачко позориште Шабац и Центар за културу Тиват, Црна Гора


Град је сцена
Манифестацијом „Град је позориште“ шабачки театар потврђује свој слоган „Град су људи, град је позориште“, те су желели да ван своје матичне установе прикажу репертоар.
-Планиране изведбе није било тешко прилагодити новом окружењу и тако их учинити доступним публици. За све заинтересоване улаз је слободан, и радо их очекујемо. Прва представа намењена је најмлађима, а већ за петак, 19. јуна спремили смо „Писма из Авганистана“. Изведба је у Великом парку након чега следи концерт групе „МOON“ - каже Милена Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта и напомиње да локације нису случајно одабране.
-Монодрама „Четири сузе Лазарове“, глумца Синише Максимовића биће изведена у порти цркве Светих апостола Петра и Павла, 25. јуна, а наредног дана ће Слађана Пајчић у дворишту Дуњића куће одиграти представу о женским судбинама „Станија Тасић“. Највеће изненађење оставили смо за крај. Наиме, „Игре богова“ Анете и Ивана Томашевића своје друго извођење имаће 4. јула у Шабачкој тврђави.


Култура приоритет
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истиче да без културе нема развоја заједнице, те ће и у наредом периоду овај важан сегмент друштва бити подржан од стране локалне самоуправе.
-Издвајања за културу нису доведена у питање, и ту нема промене. Улагање у све видове стваралаштва је неопходно, јер се тако креира слобода мишљења, избора. Захваљујући култури Шабац и Шапчани могу да препознају добро и лоше, а самим тим и да одлучују. Почаствован сам што ће премијера бити реализована у Шабачком позоришту и што све установе културе у граду раде без обзира на околности. Живот не може да стане - закључио је градоначелник.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa